Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bugárov politický profil: Niekdajší líder slovenských Maďarov by ako prezident ľudí spájal

Béla Bugár Zobraziť galériu (5)
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Slovákov čaká volebný rok 2019. V ňom si budeme okrem europoslancov vyberať aj najvyššieho ústavného činiteľa - prezidenta. O tento post zabojuje viacero kandidátov, spomedzi ktorých vám budeme prinášať profily osobností, usilujúcich sa dostať do prezidentského paláca. Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca a druhé kolo 30. marca 2019 a kandidáti majú v kampani voľné ruky.

Jedným z nich je aj líder parlamentnej strany Most-Híd Béla Bugár. Ešte v septembri minulého roka sa Bugárovi podarilo získať viac ako 34-tisíc podpisov potrebných na kandidatúru. Svoje šance vtedy ohodnotil ako reálne napriek tomu, že je maďarskej národnosti. O týchto skutočnostiach informoval v centrále strany Most-Híd spolu so šéfom petičného výboru Rudolfom Chmelom.


Bugár získal potrebné podpisy a vrhne sa do kampane: Slovensko už dozrelo, tvrdí


Osobný život Bélu Bugára

Šéf koaličného Mostu sa narodil 7. júla 1958 v Bratislave, kde v rokoch 1977 až 1982 študoval na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Štúdium ukončil získaním inžinierskeho titulu. Po univerzitných rokoch jeho kroky mierili do Závodov ťažkého strojárstva v Bratislave. Tam zaujal pozíciu strojného inžiniera v podniku.

Medzi prvé politické kroky a úspechy Bugára sa určite zaradil aj moment zvolenia do predsedníctva Maďarského kresťanskodemokratického hnutia (MKDH) v roku 1990. O dva roky na to sa stal jeho predsedom a po voľbách v roku 1992 zasadol aj do lavíc národnej rady.

Predseda strany MOST-Híd Béla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pôsobisko našiel v SMK

Bugár od roku 1998 pôsobil aj ako predseda v Strane maďarskej koalície (SMK-MKP), kedy na Slovensku panovala tzv. protimaďarská nálada. Pamätné boli aj jeho televízne duely s vtedajším šéfom SNS Jánom Slotom, ktorý používal protimaďarskú rétoriku pomerne často. Slota a Bugár stáli na opačných koncoch barikády tejto problematiky pomerne dlhé obdobie.

Predsednícku stoličku SMK zastával až do roku 2007, keď ho v kresle lídra vystriedal Pál Csáky. Naďalej pokračoval ako poslanec za stranu SMK, no 7. júna 2009 spolu s ďalšími odídencami z tejto strany založil nový politický subjekt Most-Híd, v ktorom bol zároveň zvolený za predsedu. Strana získala popularitu a už o rok neskôr sa vo voľbách umiestila s viac ako ôsmimi percentami na piatom mieste, získala 14 mandátov a vytvorila koalíciu s vtedajším nováčikom SaS, KDH a SDKÚ-DS a stala sa súčasťou vlády Ivety Radičovej. 

Bugár vznik strany odôvodňoval aj slovami, že Most sa deklaruje za stranu spolupráce a usiluje o uzmierenie medzi Maďarmi a Slovákmi, rovnako tak aj medzi rôznymi maďarskými menšinami a etnickými skupinami.

Odhodlanie kandidovať

Zlom prišiel 9. júna minulého roku. Na tlačovej konferencii po sneme koaličného Mostu líder strany definitívne potvrdil svoje ambície kandidovať na post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách, pričom snem nominoval Bugára jednohlasne.


Zásadný verdikt na sneme Mostu-Híd: VIDEO Béla Bugár bude kandidovať na prezidenta


"Po dôkladných úvahách a rozhovoroch so svojimi blízkymi som dospel k jednoznačnému rozhodnutiu, že sa zapojím do boja o prezidentské kreslo," nechal sa počuť Bugár s tým, že jeho hlavnou ideou je prispieť k zmierneniu napätia a polarizácie spoločnosti.

Bugárov politický profil: Niekdajší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Bugár pokračoval, "Chcem byť prezidentom všetkých občanov Slovenska: Slovákov, Maďarov, Rusínov, Rómov, úspešných a menej úspešných, mladých, starých, mestských a dedinských. Lebo som presvedčený, že prezident taký má byť,"

Podpisy získal, Kisku nešetril

Bugár už v septembri vyrukoval s viac ako 34-tisícmi podpisov, ktoré potreboval na potvrdenie svojej kandidatúry. Situáciu opísal tak, že "Slovensko už dozrelo. Predtým, ak niekto kandidoval ako príslušník menšiny, držal sa hesla, nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Situácia sa ale zmenila, preto si myslím, že príslušník menšiny, Maďar, má šancu,".


Béla Bugár zhodnotil Kisku na poste prezidenta: A vôbec nešetril kritikou!


Od dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku podľa jeho slov čakal viac. "Očakával som od neho niečo iné, trošku viac. Ako povedal Richard Sulík "Mesiáši sa minuli". Vkladať nádeje do ľudí, ktorých jedinou výhodou je, že sú "noví", sa ukazuje ako nie vždy správna cesta," nechal sa počuť Bugár a jedným dychom dodal, že prezident by mal viac spájať, ako rozdeľovať.

Viac o téme: Prezidentské voľbyBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu