Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za slušné Slovensko vyráža na cestu po krajine: Plánujú mobilizačnú kampaň k prezidentským voľbám

Organizátori Karolína Farská, Juraj Šeliga a Eva Lavríková Zobraziť galériu (3)
Organizátori Karolína Farská, Juraj Šeliga a Eva Lavríková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za slušné Slovensko plánuje cestu po Slovensku a mobilizačnú kampaň k prezidentským voľbám 2019. Informoval o tom dnes na tlačovej besede v Bratislave Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko.

"Odkedy organizujeme zhromaždenia si uvedomujeme, že trvalá udržateľná zmena príde cez voľby. Aj minulý rok ukázal, že je kľúčové, kto je prezidentom Slovenskej republiky, lebo v čase krízy sa môže postaviť na stranu ľudí a môže zásadným spôsobom pomôcť krajine," uviedol Šeliga. Dodal, že iniciatíva považuje za svoju povinnosť diskutovať s ľuďmi o tom, že je dôležité voliť prezidenta, ktorý je proeurópsky kandidát, ktorý vyznáva demokratické hodnoty, odmieta konšpirácie, odmieta nenávisť a nehlási sa k neofašizmu.

Dôležitá je diskusia

Iniciatíva Za slušné Slovensko plánuje za dva týždne prejsť 40 miest. V niektorých pripravuje aj diskusie. Ako na tlačovke spresnila Táňa Sedláková z iniciatívy, séria diskusií Marec 2019: Mesiac prezidentských volieb, sa uskutoční v 12 mestách. "Diskutovať budeme o tom, prečo je dôležité voliť a prečo je dôležité voliť zodpovedne. Na diskusiách sa zúčastnia nielen organizátori, ale aj poľnohospodári, učitelia či členovia komunity," dodala. Prvá diskusia bude už dnes v Leviciach a posledná v Bratislave.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (3)
Juraj Šeliga  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pre občanov iniciatíva takisto pripravila rôzne materiály, noviny a knihy My sme tí, na ktorých sme čakali. "V novinách sú informácie o voľbe prezidenta, jeho kompetenciách, ale aj o nás. Budeme ich rozdávať na námestiach," informoval ďalší člen iniciatívy Jakub Kratochvíl. Súčasťou kampane bude aj dotazník, ktorým sa chcú pýtať ľudí, ako si oni predstavujú slušné Slovensko, čo ich trápi v ich regióne či ako vnímajú úrad prezidenta.

Jakub Kratochvíl
Zobraziť galériu (3)
Jakub Kratochvíl  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Šeliga zdôraznil, že cieľom je mobilizovať ľudí, aby išli voliť. "Naša cesta nie je kampaňou za jedného konkrétneho kandidáta. Chceme diskutovať s ľuďmi, počúvať ich názory a hovoriť s nimi, že netreba vyberať podľa posledného mesiaca a sľubov, ktoré kandidáti dávajú, ale aj podľa ich minulosti, aby Slovensko malo dobrého prezidenta," konštatoval a doplnil, že celá kampaň je hradená z transparentného účtu iniciatívy. Miesta a časy stretnutí s iniciatívou sú uvedené na webovej stránke zaslusneslovensko.sk.

Piate priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa uskutočnia 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca. O hlasy voličov sa uchádza 14 kandidátov, dve ženy a 12 mužov. Kandidátmi sú podpredseda NR SR Béla Bugár, advokátka Zuzana Čaputová, novinár Martin Daňo, sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár, poslanec NR SR Marian Kotleba, poslanec NR SR Milan Krajniak, bývalý politik František Mikloško, vedec Robert Mistrík, podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, politológ Róbert Švec, podnikateľka Bohumila Tauchmannová, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník a vysokoškolský pedagóg Ivan Zuzula. Podľa údajov z predošlých volieb by voličské právo mohlo využiť približne 4,4 milióna voličov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu