Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kandidát na ústavného sudcu Martin Javorček: Neviem tolerovať klamstvo a nespravodlivosť

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Kandidát na ústavného sudcu Martin Javorček sa cíti slobodný a nezávislý. Nevie tolerovať klamstvo, neúprimnosť a nespravodlivosť. Ak by sa stal ústavným sudcom, chcel by spoločnosti slúžiť.

Hovoril to poslancom v závere stredajšieho vypočúvania v parlamentnom ústavnoprávnom výbore. Vypočúvanie bude pokračovať vo štvrtok, poslancov čaká ďalších 14 kandidátov. Javorček si myslí, že v pléne ústavného súdu dnes chýbajú niektoré názory. "Mali by tam zaznievať, v rámci vyvažovania hodnôt, aj názory, ktoré ľudia v justícii či poslanci nikdy nepočuli. Názory, ktoré som ja ako advokát zažil," povedal Javorček.

V súvislosti s právami homosexuálov uviedol, že treba oddeliť pojem registrované partnerstvo od pojmu manželstvo. Adopcie detí pármi rovnakého pohlavia si v súčasnosti nevie predstaviť. Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov bude pokračovať vo štvrtok (24.1.) od rána. Poslancom sa má predstaviť ďalších 14 kandidátov. Prvých 12 vypočuli v stredu. Mali ich vypočuť 13, ale kandidátka Eva Fulcová neprišla pre zdravotné problémy, predstavila sa listom. Dovedna sa o funkciu ústavného sudcu uchádza 40 kandidátov. Vypočutia budú až do piatka (25.1.). 

Vo štvrtok sa majú predstaviť Martina Jánošíková, Kajetán Kičura, Karol Kovács, riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kováčechová, poslanec NR SR Peter Kresák, Štefan Kseňák, Lucia Kurilovská, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Peter Molnár a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner. Kresák je aj členom ústavnoprávneho výboru, na jeho aktuálnom rokovaní sa však nezúčastňuje vzhľadom na svoju kandidatúru. Nechce hodnotiť svojich protikandidátov.​

Viac o téme: ústavný súdKandidát Martin Javorček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu