Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Ondavke o miesto starostu ani poslancov nie je záujem: Obec má 16 obyvateľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

ONDAVKA - V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne voľby v sobotu nekonajú. V obci so 16 obyvateľmi dlhodobo nemá nikto záujem o miesto starostu i poslancov. Väčšina zo 16 prihlásených obyvateľov sú dôchodcovia.

"Situácia v Ondavke v súvislosti s komunálnymi voľbami je taká istá ako bola v doplňujúcich voľbách. Neprihlásil sa žiaden kandidát na poslanca ani na starostu obce. Voľby sa tak neuskutočnia," uviedol prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda.

Bývalý starosta, 80-ročný Andrej Marčišin tvrdí, že miestni o obec nemajú záujem. Nájdu sa však podľa neho i takí, ktorým jej osud nie je ľahostajný a chcú aby nezanikla. Trápia ich staré dlhy vo výške takmer 30.000 eur. V obci nesvieti pouličné osvetlenie a nemajú funkčný ani obecný rozhlas.

Na snímke 80-ročný bývalý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"Ľudia si pochvaľujú, že neplatia za dom, pozemky, že nám tu je veľmi dobre, ale o tom ostatnom to nemôžem povedať. Verím, že sa to napraví," zhodnotil bývalý starosta.

Rezort vnútra podľa Michaely Paulenovej z tlačového odboru nemá možnosť obec oddlžiť ani iným spôsobom zasahovať do jej samosprávy. Novelou zákona o obecnom zriadení z apríla tohto roka sa však podľa jej slov zaviedla možnosť pričlenenia k inej obci. V prípade, že obec ani po dvoch po sebe nasledujúcich voľbách nemá zastupiteľstvo alebo starostu, vláda ju môže nariadením pričleniť k susediacej obci v tom istom okrese, ak s tým susediaca obec súhlasí.

"V procese pričleňovania obce zákon nevyžaduje súhlas ani jednej z dotknutých obcí prostredníctvom miestneho referenda. Obyvatelia nefunkčnej obce sú informovaní o pričlenení obce prostredníctvom zhromaždenia, ktoré zvolá okresný úrad v sídle kraja, kde je s nimi prerokovaný presný postup pričlenenia. V obci, ku ktorej sa má takáto nefunkčná obec pričleniť, zákon vyžaduje iba súhlas obecného zastupiteľstva," vysvetlila Paulenová s tým, že rezort vnútra môže zároveň poskytnúť jednorazový finančný príspevok na podporu plynulého výkonu samosprávy obce, ku ktorej bola pričlenená nefunkčná obec. 

V prípade pričlenenia sa k inej obci, Marčišin uprednostňuje Becherov než susednú Vyšnú Polianku. "Becherov má približne 250 obyvateľov, žijú tam lekári či inžinieri. Vyšná Polianka, aj keď je bližšie, je ako Ondavka, sú tam prevažne starší obyvatelia," dodal Marčišin.

Viac o téme: Komunálne voľbyOndavkaVolby2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu