Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Komunálne voľby v Bratislva začali bez väčších problémov: V Petržalke riešili nominácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Komunálne voľby v Bratislave sa začali načas a bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili. TASR to potvrdili z bratislavskej okresnej volebnej komisie. Mestská volebná komisia tiež zatiaľ neeviduje problémy. Bratislavčania si vyberajú v sobotu primátora z desiatich kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov.

"Máme overené a potvrdené, že všetky okrskové volebné komisie sú v Bratislave otvorené," uviedla okresná volebná komisia. Presne o 7. h otvorili 31 volebných miestností v bratislavskej Dúbravke. "Je to bez problémov," uviedla hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová. Rovnako o bezproblémovom priebehu komunálnych volieb po prvej polhodine informoval aj hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

"O siedmej sa začalo voliť vo všetkých 30 okrskoch," potvrdil. Predseda miestnej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Miroslav Marciš uviedol, že v tejto mestskej časti evidujú v štyroch volebných okrskoch záujem hneď od začiatku. "Už po otvorení sme zažili nápor voličov, prichádzajú pozitívne naladení," konštatoval.

Politické strany kašlú na nominácie

Načas sa podarilo otvoriť aj všetkých 96 volebných okrskov v najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka. "Všetky volebné okrsky sme otvorili, nezaznamenali sme žiadne komplikácie," poznamenala Silvia Vnenková, vedúca oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Priznala však, že tak ako po minulé roky aj tentoraz mala mestská časť pred voľbami problém s nedostatkom členov niektorých okrskových volebných komisií. "Politické strany majú zo zákona povinnosť niekoho nominovať, ale na to kašlú. Z vonka sa veľa ľudí nehlási, lebo to nie je lukratívna práca. Preto musel opäť situáciu 'hasiť' miestny úrad, a tak sú mnohí úradníci členmi komisií," vysvetlila Vnenková.

Voľby prebiehajú bez problémov

Záujem o voľby je aj v Lamači. "Aj tu doterajší priebeh nič nenarušilo," uviedla prednostka mestskej časti Michaela Kövári Mrázová o situácii v šiestich volebných okrskoch, v ktorých Lamačania volia starostu mestskej časti, siedmich miestnych poslancov, jedného mestského poslanca a primátora Bratislavy.

Všetkých 70 volebných okrskov sa podarilo otvoriť aj v Ružinove. "Všetko je v poriadku, môžete vyzvať ľudí, že môžu prísť voliť," podotkla ružinovská hovorkyňa Jana Pôbišová. Rovnako bezproblémová situácia je aj v Starom Meste. "Otvorili sme všetkých 34 okrskov načas," uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková. Bez problémov, komplikácií a výtržností sa podľa hovorcu mestskej časti Mareka Tettingera začali voľby aj v Novom Meste, kde majú 45 volebných okrskov.

Komunálne voľby sa bez komplikácií začali aj v mestských častiach Rača a Vrakuňa, ktoré majú dokopy 37 volebných okrskov. "Nastúpili všetci členovia volebných komisií. Nemáme zatiaľ hlásený problém," povedala prednostka Miestneho úradu v bratislavských Podunajských Biskupiciach Eva Janigová. V hlavnom meste je v 17 mestských častiach dokopy 53 volebných obvodov a 401 volebných okrskov.

Viac o téme: Komunálne voľbyBratislavaVolby2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu