Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenský eurokomisár Šefčovič a jeho česká kolegyňa Jourová pripomínajú únii Pražskú jar

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: Foto: TASR - Radovan Stoklasa)

BRUSEL - Česká eurokomisárka Věra Jourová a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v utorok pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa vojskami krajín Varšavskej zmluvy odsúdili udalosti spred polstoročia, ktoré na dlhú dobu ovplyvnili osudy Čechov a Slovákov.

"Sovietsky tank pri prahu nášho domu je jednou z mojich najskorších spomienok, ktoré vás ovplyvňujú po celý život," uviedla Jourová vo svojom stanovisku pre európske médiá. "Aj preto považujem obranu našej demokracie za najväčšiu výzvu súčasnosti. Pre nás všetkých - pre Čechov, Slovákov, Európanov," dodala eurokomisárka.

"Cesta k slobode a prosperite nie je vždy ľahká; ľudia žijúci na  Slovensku a v Českej republike sa to učili ťažko - cez hrôzu okupácie, ktorá sa začala 21. augusta 1968," uviedol Šefčovič a spresnil, že tento deň znamenal pre vtedajšie Československo a jeho obyvateľov obrovskú traumu. Šefčovič aj na svojej stránke na Facebooku pripomenul, že sľubný potenciál Pražskej jari, nový pohľad na demokratizáciu a reformy sa nikdy nerozvinul a namiesto toho nasledovali dve desaťročia okupácie, ktoré negatívne zasiahli Čechov a Slovákov.

"Naopak, začalo sa zaostávanie za Západom, z ktorého sa dostávame dodnes. Nehovoriac o jednotlivých ľudských príbehoch, ktoré zničila nasledujúca normalizácia," skonštatoval Šefčovič. V tejto súvislosti dodal, že netreba zabúdať na lekcie z augusta 1968 a pripomínať si ich aj ako neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva. 

"Slobodu nemožno považovať za samozrejmosť. Bez slobody prejavu, náboženstva alebo slobodného združovania sa neexistuje prosperita. Nikdy nesmieme ignorovať čo i len známku toho, keď sa šliape po legitímnom práve ľudí na život v slobode a demokratických podmienkach," odkázal Šefčovič.

Viac o téme: Pražská jarMaroš ŠefčovičVěra JourováInvázia 1968
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu