Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obvinení v prípade vraždy Kuciaka čítajú rozsiahly spis: Obžalovať by ich mali do konca októbra

Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predpokladá podanie obžaloby na obvineného Mariana Kočnera v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovaný trestný súd v Pezinku do konca tohto mesiaca. Obvinení sa momentálne oboznamujú s vyšetrovacím spisom. V prípade Aleny Zsuzsovej chce jej advokát navrhnúť ďalšie dokazovanie. Taktiku majú zrejme postavenú na jej zdravotnom stave.

Približne pred troma týždňami vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie a obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s jeho výsledkami. Obhajca, v tomto prípade obvineného a v kauze televíznych zmeniek obžalovaného Mariana Kočnera, Marek Para, mal študovať spis na NAKA v Nitre.

Spis k vražde Kuciaka má 25-tisíc strán: Rodiny si vyžiadali kópie, Kočnerovi hrozí druhá obžaloba

Rovnako aj právni zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica mali možnosť predtým ako Para sa oboznámiť s výsledkami vyšetrovania. Poľa Lipšica zámerom prokuratúry bolo nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v  predĺženej lehote väzby. To vychádza na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra.

Zsuzsová chce vidieť Threemu

So spisom sa oboznamovali aj ďalší obvinení v prípade vraždy novinára a ich obhajcovia. Medzi nimi je aj Alena Zsuzsová, ktorá si mala vraždu novinára objednať u Zoltána Andruskóa. Spraviť tak mala na príkaz Mariana Kočnera. 

Obhajca Aleny Zsuzsovej, Štefn Neszméry, sa pre televíziu JOJ k oboznamovaniu so spisom vyjadril. "So spisom sa budeme oboznamovať celý týždeň. Určite budeme podávať návrhy na prepočutie nejakých svedkov a budeme navrhovať svedkov, ktorí nám vyplynuli z doterajších úkonov, Nerád by som prezrádzal, máme určitú taktiku," povedal Neszméry.

ALena Zsuzsová vypovedala v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Neszméry a Zsuzsová majú problém aj so znaleckými posudkami. Domnievajú sa, že nebol vzatý pohľad na problémy, ktoré má Zsuzsová. "Tie chceme ešte raz prejsť, spoločne. Je to znalecký posudok z odvetvia zdravotníctva," vysvetlil, no bližšie nič nekomentoval.

Gál dúfa v právoplatný rozsudok

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála je určite dobrou správou, keď prokurátor dospel k záveru, že má dostatok dôkazov, aby vedel v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka obžalovať konkrétnych ľudí. Uviedol to dnes pre médiá v reakcii na medializované informácie, že obžalobu v kauze vraždy by dozorový prokurátor mal podať do konca októbra.

"Nič nie je horšie, ako keď spravodlivosť je nastolená neskoro," povedal s tým, že je úspechom pre orgány činné v trestnom konaní, že v prípade dospeli do tohto štádia. "Dúfam, že aj súdy takto v primeranom časovom horizonte potom dospejú k právoplatnému rozsudku," dodal Gál.

Vraždu novinára si mal objednať Kočner

Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol sťažnosť Mariana Kočnera voči obvineniu. Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi.

Pätica obvinených v prípade
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív, topky, tasr)

Koncom marca Mariana Kočnera spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Szabóom obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. S Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom sa medzičasom na ŠTS v Pezinku začalo koncom júla aj hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Marian Kočner naďalej väzobne stíhaný.

Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze sledovanie novinárov. Na sledovanie si mal najať Marian Kočner exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Od leta minulého roka sa Marian Kočner neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu. Naposledy, 24. júna, prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby. Mariana Kočnera nedávno obvinili aj v prípade "motákov", keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti.

Viac o téme: PodanieObžaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu