Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čižnár reagoval na výzvu Matoviča: Nemá dôvod konať voči prokurátorom, kým nie sú obvinení

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nemá dôvod na prijatie opatrení voči prokurátorom, pokiaľ nie sú obvinení. Reagoval tak na výzvu predsedu OĽaNO Igora Matoviča, aby „odstavil“ Bystríka Paloviča z funkcie prokurátora.

„Pokiaľ bude prokurátorovi vznesené obvinenie, bude mu bezodkladne pozastavený výkon funkcie,“ priblížila Čižnárovo stanovisko hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Podľa stanoviska prokuratúry informovali dozoroví prokurátori ÚŠP Jaromíra Čižnára, že by zo spomínanej komunikácie „mohlo vyplynúť podozrenie z kontaktov niektorých prokurátorov s osobou M. K.“ Polícia na základe týchto skutočností a po preverovaní na pokyn prokurátorov ÚŠP začala trestné stíhanie vo veci a nie voči konkrétnemu páchateľovi, čiže nebol zo skutku zatiaľ nikto obvinený, rovnako ako v prípade komunikácie sudcov s Marianom Kočnerom.

Vo veci tvrdenia Matoviča, že má generálny prokurátor prístup do spisu z povahy svojej funkcie prokuratúra, ozrejmila, že majú prístup k spisu iba oprávnené osoby, a to príslušný vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor. „Dozorujúci prokurátor sa s predmetnou komunikáciou oboznámil začiatkom augusta a následne bolo bezodkladne začaté trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupčného charakteru a súčasne bol o tejto skutočnosti informovaný aj generálny prokurátor,“ píše sa v stanovisku.

Bystrík Palovič je prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktorý mal podľa Denníka N komunikovať s Marianom K. cez šifrovanú aplikáciu Threema. V nej sa mali dohadovať o ovplyvňovaní trestných stíhaní Mariana Kočnera Palovičovi NAKA zabavila mobilný telefón koncom augusta.

Viac o téme: ProkurátoriIgor MatovičJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu