Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prípad lustrácií novinárov je na stole: Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie, Rajtár to kvituje

Talianska televízia Rai 1 zverejnila zábery so sledovania Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (3)
Talianska televízia Rai 1 zverejnila zábery so sledovania Jána Kuciaka. (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

BRATISLAVA - V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie. Potvrdili to z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Doplnili, že stíhanie začala inšpekcia na základe vlastnej operatívnej činnosti.

"Vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite Inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi," ozrejmil rezort vnútra.

Rajtár stíhanie privítal

Vo veci podal začiatkom marca trestné oznámenie na neznámeho páchateľa aj poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár. Ten začatie stíhania privítal. "Pevne verím, že začaté trestné stíhanie bude objektívne a spravodlivo uzavreté, pričom padne aj obvinenie," povedal. Rezort vnútra tvrdí, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie na základe vlastnej operatívnej činnosti, oznámenie Rajtára dostal až po jeho začatí.

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (3)
Jozef Rajtár  (Zdroj: Vlado Anjel)

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal v Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vo svojej výpovedi označil Vorobjovove tvrdenia za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (3)
Tibor Gašpar  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Rajtár následne podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám. Ako vtedy ozrejmil, malo ísť o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Viac o téme: NovináriJán KuciakLustrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu