Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Kočner podal sťažnosť voči obvineniu za vraždu novinára Kuciaka

Marián Kočner a Ján Kuciak Zobraziť galériu (6)
Marián Kočner a Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Jakub Kotian/Aktuality.sk)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ obvinil muža z mafiánskych zoznamov Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej začiatkom mesiaca. Polícia kontroverznému podnikateľovi doručila uznesenie o vznesení obvinenia v piatok 14. marca. Mal tri dni na to, aby podal sťažnosť. Napokon tak aj urobil.

O sťažnosti bude rozhodovať prokurátor. Správu priniesol portál televízie Markíza tvnoviny.sk. Na NAKA prišla podľa informácií televízie sťažnosť vo štvrtok. Kočnera bude zastupovať advokát Marek Para, ktorý tak robí aj v prípade televíznych zmeniek. "Potvrdzujem podanie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia, ktoré nie je podložené dôkazmi, a to ani na úrovni dôvodného podozrenia," reagoval obhajca. "Zatiaľ nám sťažnosť nebola doručená," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Mafiána Kočnera obvinili z vraždy Jána a Martiny

Novinára portálu Aktuality zavraždili v jeho dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018. Páchatelia popravili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. O chladnokrvnom zločine sa verejnosť dozvedela až 26. februára. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar krátko na to potvrdil, že vražda súvisela s Kuciakovou novinárskou prácou. 

PRÁVE TERAZ Kočner podal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Okrem Kočnera sú v prípade obvinení aj Alena Zsuzsová, ktorá mala byť objednávateľkou,  Tomáš Szabó, ktorý mal stlačiť spúšť, Miroslav Marček, ktorý mal v osudnú noc pôsobiť ako šofér a Zoltán Andruskó, ktorý mal byť sprostredkovateľom. Momentálne sú všetci vo väzbe.

Polícia zverejnila nové zábery zo zatýkania objednávateľov vraždy: VIDEO mrazivý moment

Práve Marian Kočner bol často ústrednou postavou článkov, ktoré publikoval Ján Kuciak. Preto bol podnikateľ jednou z prvých osôb, na ktoré verejnosť ukazovala prstom. Napriek tomu sa správal sebavedomo.

Kočner sa pridal k štvorici obvinených.
Zobraziť galériu (6)
Kočner sa pridal k štvorici obvinených.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

V uplynulých dňoch vyšla na povrch informácia, že jedným z dôkazov v prípade by mala byť aj sms komunikácia s ďalším vplyvným slovenským podnikateľom, šéfom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom. "Inak pracujem na odj**aní čuráka," mal napísať Končer, načo mal Haščák reagovať slovami, "povieme si, keď budeme spolu."

Šéf Penty sa po prevalení informácie cíti byť poškodený a tvrdí, že nikdy s Kočnerom ani v náznakoch nekomunikoval na tému fyzickej likvidácie akejkoľvek osoby. V kauze údajného posielania správ je ochotný vypovedať.

Jaroslav Haščák a Marian
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Jakub Kotian)

20 rokov za falšovanie zmeniek

Z falšovania zmeniek je Kočner väzobne stíhaný niekoľko mesiacov. Minulý týždeň polícia informovala, vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad návrhom na podanie žaloby. 

Okrem podnikateľa je k kauze obvinený aj Pavol Rusko. Dvojici hrozí 12 až 20 rokov za mrežami. "Obvinení sú M. K a P. R. za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti, spáchaných formou spolupáchateľstva so škodou 69 miliónov eur," priblížila polícia.

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Spis v prípade televíznych zmeniek by mal byť v krátkom čase doručený prokurátorovi. "Vyšetrovanie je skončené a dozorový prokurátor plánuje podať obžalobu na Mariana K. do sedem dní. Dá sa predpokladať, že prokurátor podá obžalobu do 28. marca, dokedy je predĺžená väzba," priblížil portál TV JOJ noviny.sk.

Viac o téme: SťažnosťObvinenie Vražda novináraJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu