Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia zverejnila nové zábery zo zatýkania objednávateľov vraždy: VIDEO mrazivý moment

Polícia si pripomenula výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice dokumentom. Zobraziť galériu (7)
Polícia si pripomenula výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice dokumentom. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Reprofoto/Facebook-Polícia SR)

BRATISLAVA - Novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú (†27) si pripomenula aj polícia. Na výročie ich smrti zverejnili na sociálnej sieti krátky dokument, ktorý okrem iného zachytáva napríklad aj to, ako jednému zo štvorice zadržaných oznamujú, že je podozrivý zo spáchania zločinu úkladnej vraždy novinára.

- V takmer päťminútovom videu sa k slovu dostal policajný prezident Milan Lučanský, 1.viceprezidentka PZ Jana Maškarová či veliteľ Lynx Commanda Štefan Hamran

VIDEO Otec zavraždeného Jána Kuciaka: Bývalý premiér nám vyjadril sústrasť miliónom na stole

 „21. február 2018 sa nielen do histórie slovenskej kriminalistiky navždy zapísal čiernymi písmenami," znie v úvode dokumentu, ktorý zverejnila polícia na sociálnej sieti rok po vražde novinára Aktualít Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Video obsahuje aj zábery, ktoré doteraz verejnosť nemala možnosť vidieť.

Viceprezidentka PZ Jana Maškarová vo videu uvádza, že intenzívny tlak verejnosti po ohavnom zločine vplýval na políciu negatívne. "Každým dňom či v televízii, či v rádiách, kdekoľvek sme sa pozreli, počuli sme hlas verejnosti i napriek tomu, že nemali dôkazy na to, že nepracujeme,“ povedala a dodala, že na prípade robili vo dne aj v noci. Policajti podľa nej chceli práve pre kritiku Slovákom, zahraničiu aj novinárom ukázať, že dokážu objasniť takúto trestnú činnosť. 

Svetové médiá o vražde Jána Kuciaka: Slovensko v strachu, zlikvidovali novinára s priateľkou

Polícia ďalej vo videu konštatuje, že možno práve všeobecná nedôvera verejnosti uistila páchateľov vraždy a nečakali, že 27. Septembra 2018 bude skoro ráno nad ich domom lietať vrtuľník a vzápätí ich zadrží policajné komando.
 
Polícia zverejnila dokument pri
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Polícia SR)

Policajné akcie v číslach

Celkovo 37 domových prehliadok, 24 prehliadok iných priestorov, 12 zadržaných osôb a takmer 800 zaistených stôp. Tak vyzerá vyšetrovanie dvojnásobnej úkladnej vraždy v číslach. Polícia o podrobnostiach taktiež informovala v príspevku na Facebooku.

Podozrivých prekvapili: Dôvodom dôkladnej prípravy bolo aj to, že jeden z podozrivých absolvoval špeciálny výcvik. Policajti preto nechceli nič podceniť.
Zobraziť galériu (7)
Podozrivých prekvapili: Dôvodom dôkladnej prípravy bolo aj to, že jeden z podozrivých absolvoval špeciálny výcvik. Policajti preto nechceli nič podceniť.  (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Polícia SR)
 
Medzi stopami zaistili policajti zbrane, strelivo, mobilné telefóny, notebooky či listinné dokumenty. Dve policajné akcie, ktoré sa konali na Slovensku, niesli názov News. Jednu akciu polícia uskutočnila aj v Maďarsku. 
 
Policajti vykonali desiatky domových prehliadok, ich zásahu predchádzala mravčia príprava.
Zobraziť galériu (7)
Policajti vykonali desiatky domových prehliadok, ich zásahu predchádzala mravčia príprava.  (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Polícia SR)
 
K dnešnému dňu sú obvinené štyri osoby. Alena Zsuzsová, ktorá mala byť objednávateľkou vraždy, Zoltán Andruskó, ktorý mal byť sprostredkovateľom, Miroslav Marček, ktorý v osudnú noc pôsobil ako šofér a Tomáš Szabó, ktorý mal vo Veľkej Mači stlačiť spúšť.
 
Marian Kočner je v súčasnosti obvinený v kauze falšovania zmeniek, jeho meno sa však spája aj s vraždou novinára.
Zobraziť galériu (7)
Marian Kočner je v súčasnosti obvinený v kauze falšovania zmeniek, jeho meno sa však spája aj s vraždou novinára.  (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Polícia SR)
Mrazivý moment: Policajti oznamujú jednému zo zadržaných, že je podozrivý zo spáchania zločinu úkladnej vraždy Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (7)
Mrazivý moment: Policajti oznamujú jednému zo zadržaných, že je podozrivý zo spáchania zločinu úkladnej vraždy Jána Kuciaka.  (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Polícia SR)
 
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili presne pred rokom, teda 21. februára 2018. Popravili ich v rodinnom dome vo Veľkej Mači, kde plánovali spoločný život. Informácia o tom, že o život prišiel novinár sa na verejnosť dostala až 26. februára. Polícia už krátko na to informovala, že vražda pravdepodobne súvisí s Kuciakovou prácou. 
Viac o téme: VraždaDokumentPolícia Ján KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu