Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Správa europoslancov po vražde Kuciaka: Šokujúce slová o východe, mafii a demonštráciách

Robert Fico s Robertom Kaliňákom sa na Úrade vlády stretli s delegáciou z Európskeho parlamentu. Zobraziť galériu (5)
Robert Fico s Robertom Kaliňákom sa na Úrade vlády stretli s delegáciou z Európskeho parlamentu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/BRUSEL - Europoslanci, ktorí minulý týždeň prišli na Slovensko v súvislosti s vyšetrovaním zneužívania eurofondov a vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v pondelok vydali 39-stranovú správu s výsledkom svojej kontroly. Šestica delegátov v nej jednu kapitolu venovala aj ich stretnutiu s premiérom Robertom Ficom a ešte vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

V správe sa píše, že predseda vlády Robert Fico otvoril stretnutie tým, že vysvetlil, že na Slovensku prebieha najväčšie vyšetrovanie v jeho histórii. Do prípadu je zapojené obrovské množstvo vyšetrovateľov a spolupracujú s FBI, Europolom, talianskou a českou políciou, pričom táto spolupráca sa môže ešte v prípade nevyhnutnosti rozšíriť. Podľa neho nikto nemôže spochybňovať profesionalitu polície a ak bola dôvodom vraždy Jána Kuciaka jeho práca novinára, znamená to útok na demokraciu.

"Predseda vlády zdôraznil, že Slovensko má fungujúcu vládnu koalíciu a otvorene kritizoval prezidenta republiky za to, že bez toho, aby ho zaujímali motívy vraždy, požaduje predčasné voľby a pád vlády. Fico ďalej uviedol, že je veľmi znepokojený demonštráciou, ktorá bola ohlásená na nasledujúci deň (9. marca 2018)," vysvetlili europoslanci.

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra Robert Kaliňák zase zdôraznil, že takýto druh vraždy sa na Slovensku odohral prvýkrát. Rozhodnutie prizvať šéfredaktora "Aktualít" k vyšetrovaniu bolo urobené v záujme transparentnosti. Má slúžiť ako "strážny pes" transparentnosti pri vyšetrovaní bez toho, aby sa doň zapájal. Navyše boli prijaté opatrenia na zvýšenie bezpečnosti novinárov. O policajnú ochranu môže požiadať každý, kto pracuje na nejakom citlivom prípade.

Treba však pripomenúť, že šéfredaktor Peter Bárdy slová Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli aj predtým v slovenských médiách, poprel. „Nie som členom vyšetrovacieho tímu. Neviem teda nijako garantovať objektívnosť a profesionalitu vyšetrovania,“ povedal.

Europoslanci sa pri rozhovoroch dotkli aj otázky nezávislosti súdnictva a účinnosti vymáhania práva. Pri stretnutí so zástupcami občianskej spoločnosti bola spomenutá frustrácia, ktorú zažívajú novinári, pretože sú presvedčení, že proti korupcii nie sú podniknuté dostatočné opatrenia. Zvláštnosťou bolo podľa komisie aj to, že v ten istý deň proti Robertovi Kaliňákovi vzniesol obvinenie zo sabotáže prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko.

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Minister vnútra na to reagoval zdôrazňovaním vysokého hospodárskeho rastu a nízkou mierou nezamestnanosti na Slovensku. V tejto súvislosti uviedol, že boj proti korupcii sa berie vážne a že v minulých rokoch bolo prijatých mnoho opatrení, najmä bola vytvorená špeciálna jednotka na prevenciu korupcie a v procese schvaľovania je nový zákon o whistleblowingu (oznamovanie alebo upozorňovanie na porušovanie noriem, zásad, pravidiel, nezákonného, korupčného alebo neetického správania - pozn. red.). Slovensko podľa neho ide pozitívnym smerom v boji proti korupcii," uvádza sa v správe.

Dôležitosť trestného oznámenia proti nemu zľahčil odôvodnením, že ide o boj medzi dvoma politickými stranami a vrátil sa k skutočnostiam z roku 2010. Zdôraznil tiež, že Slovensko je špeciálne v tom, že je verejne k dispozícii množstvo informácií a podľa neho až 80% obsahu prezentovaného v článku Jána Kuciaka boli informácie, ktoré dostal od ministerstva vnútra.

"Premiér dodal, že Slovensko má veľmi vysokú mieru slobody médií (17. miesto na svete a prvé vo Vyšehradskej štvorke)... Vyjadril názor, že posledný článok Jána Kuciaka neobsahoval nič nové a všetky informácie, ktoré odhalil, už boli publikované skôr," dodali europoslanci. Preto polícia podľa Fica pracuje na rôznych hypotézach, no prvým predpokladom zostáva, že vražda súvisela s jeho investagitívou.

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V správe sa spomína aj stretnutie prezidenta Andreja Kisku s americkým finančníkom Georgom Sorosom v New Yorku v septembri minulého roka, o ktorom sa Robert Fico vyjadril, že sa odohralo bez účasti ministra zahraničných vecí a vyvstáva teda otázka, o čom spolu hovorili.

V spojitosti s demonštráciami, ktoré boli oznámené na nasledujúci deň, spomenul, že mimovládne organizácie dostali v minulom roku tisíce eur. Pokračoval, že pre Slovensko nie sú typické násilné demonštrácie, ale že sa obáva, že protestujúci budú chcieť napadnúť Úrad vlády a že bude konfrontovaný s veľmi vážnou otázkou, či požiada políciu, aby zasiahla. Od polície má vraj informácie, že demonštrácie budú krvavé. Taktiež spomenul, že opozičné strany vyrábajú transparenty so strašnými nápismi, ako Vláda sú vrahovia. Situáciu považuje za veľmi vážnu a na demonštráciách sa očakáva vysoká účasť, "pretože dôchodcovia a študenti využívajú bezplatné cestovanie verejnou dopravou".

Robert Fico podľa europoslancov vyjadril aj nespokojnosť s prezidentom Andrejom Kiskom, pretože politický boj medzi vládou a opozíciou by sa mal konať v parlamente a nie v uliciach. Opozícia nebola schopná vyhrať voľby 12 rokov, ale teraz musí premiér čeliť situácii, keď sa snaží stiahnuť dolu fungujúcu krajinu. Prístup prezidenta považuje za nezodpovedný.

Robert Fico s Robertom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Členovia delegácie položili sériu otázok, týkajúcich sa podozrenia z činnosti mafie na východnom Slovensku, absencie ochrany zavraždeného novinára napriek jeho žiadosti, a obvinení, že sa mafia mala infiltrovať až na Úrad vlády, najmä prostredníctvom premiérovej asistentky

Fico odpovedal, že samotná myšlienka, že mafia môže mať záujem o východné Slovensko, je absurdná, pretože tam nič nie je, ale priznal, že možnosť nákupu poľnohospodárskej pôdy a priamych platieb v rámci poľnohospodárskej politiky môže byť pre niekoho zaujímavá. "Pokiaľ ide o jeho asistentku, uviedol, že nie je zodpovedný za to, čo robila predtým, než sa pripojila k jeho kabinetu a že už odstúpila," stojí v správe.

Pokiaľ ide o údajnú absenciu kladnej odpovede na žiadosť pána Kuciaka, minister vnútra vysvetlil, že jeho žiadosť bola spojená s nahratým telefonátom s podnikateľom, ale to, čo v ňom odznelo nespĺňalo kritériá trestného činu.

Na výčitku, že polícia neurobila žiadne kroky 44 dní po poslednej žiadosti novinára, Kaliňák uviedol, že prokuratúra ju postúpila polícii po 22 dňoch, ale nič z toho nie je v jeho rukách, keďže trestné stíhanie je na Slovensku úplne nezávislé a nepodlieha kontrole ministra vnútra.

Stretnutie Fica a Kaliňáka s delegáciou z Európskeho parlamentu

"Pokiaľ ide o aktivity mafie na Slovensku, minister uviedol, že Slovensko vôbec nebolo spomenuté v komplexnej správe z roku 2013, ktorá opisuje činnosť mafie v celej Európe. Ak existujú mafiáni na Slovensku, nevykazujú známky organizovaného zločinu," mal uviesť Kaliňák.

Štyri talianske rodiny sa spomínajú, že majú väzby na klan N'drangheta, ale neexistuje dôkaz, že sú súčasťou mafie. Taktiež došlo k nejakému zmätku okolo osôb, ktoré majú to isté meno, ale rôzne dátumy narodenia.

Na záver premiér vyjadril svoje pevné odhodlanie zabezpečiť, aby sa to, čo sa udialo, už znova nestalo a ponúkol sa delegácii sprístupniť správu obsahujúcu podrobnosti o protikorupčných opatreniach prijatých počas posledných troch rokov.

V správe europoslancov sa však nachádzajú aj iné slová, ktoré obrazu Slovenska vôbec nelichotia. "V tomto kontexte bola ad hoc delegácia konfrontovaná s nasledovnými tvrdeniami občanov: obvinenia z korupcie sa neriešia a nikoho neodsúdia, ktokoľvek je pri moci, kradne, predovšetkým peniaze z EÚ, keďže na Slovensku nie inak čo."

Viac o téme: SprávaEuroposlanciRobert FicoRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu