Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

OLAF začal po vražde Jána Kuciaka vyšetrovať Slovensko: Kšefty s eurofondami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v utorok podľa portálu politico.eu potvrdil, že začal so selekciou informácií v súvislosti s údajnými podvodmi a zlým hospodárením s finančnými prostriedkami EÚ a poľnohospodárskymi dotáciami na Slovensku. Ide o predbežné posúdenie, či existujú dôvody na otvorenie úplného vyšetrovania.

Škandál s agrodotáciami: Matečná potvrdila prepojenia na exsmeráčku Roškovú, padajú hlavy

Nezrovnalosti pri využívaní fondov EÚ a poľnohospodárskych dotácii odhalil zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý v čase svojej smrti vyšetroval väzby medzi talianskou mafiou a podnikaním na Slovensku.

"OLAF v súčasnosti hodnotí všetky dostupné informácie a obvinenia, ktoré sa objavili v posledných týždňoch, s cieľom zistiť, či sú splnené podmienky na začatie vyšetrovania v súlade s mandátom OLAF-u," uviedol hovorca vo vyhlásení.

Výzva europoslancov na vyšetrenie agropodvodov

Preminulý pondelok osemčlenná skupina poslancov Európskeho parlamentu politickej skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) informovala, že písomne vyzvala Európsky úrad pre boj proti podvodom na vyšetrenie údajných podvodov a zlého hospodárenia s eurofondami v rámci poľnohospodárskych dotácií na Slovensku.

Výzva bola výsledkom osobitnej parlamentnej misie na Slovensku, ktorá sa uskutočnila po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V žiadosti, ktorú parlamentná frakcia predstavila novinárom, sa uvádzalo, že slovenské médiá po vražde Kuciaka a Kušnírovej podrobne informovali o potenciálnych systémových podvodoch na Slovensku pri prerozdeľovaní agrodotácií EÚ.

Ďalšie odhalenie o podnikaní Vadalovcov! Výsmech štátu, obrovské dlhy na odvodoch

"Správa spoločnej misie Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu, ktorá sa konala v dňoch 7.-9. marca 2018, obsahuje znepokojivé informácie týkajúce sa nakladania s finančnými prostriedkami EÚ na Slovensku, najmä prostredníctvom slovenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry," uvádzalo sa v liste pre OLAF.

Podľa tejto správy existujú obvinenia týkajúce sa organizovaných štruktúr, ktoré môžu byť napojené na ľudí rozhodujúcich o výbere programov, ktoré majú prospech z čerpania európskych fondov.

"Veľmi nás znepokojuje, že finančné prostriedky EÚ a poľnohospodárske dotácie by mohli byť využité na financovanie zločineckej činnosti. Preto žiadame Európsky úrad pre boj proti podvodom, aby vyšetril tieto obvinenia a aby sa uistil, že akékoľvek zneužívanie fondov bolo ukončené," znie v liste, ktorý podpísali europoslanci Pascal Durand a Eva Jolyová (Francúzsko), Sven Giegold a Julia Redová (Nemecko), Benedek Jávor (Maďarsko), Judith Sargentiniová (Holandsko), Molly Scottová-Catová (Spojené kráľovstvo) a Bart Staes (Belgicko).

Viac o téme: VraždaVyšetrovanieEurofondyOLAFJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu