Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čižnár zakázal vynášať politikom informácie o vražde novinára: Reakcia agrorezortu

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár vyhlasuje a zaručuje, že ani jeden z politikov nemá konkrétne informácie o trestnej veci z prostredia prokuratúry. Uviedol na margo vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

"So špeciálnym prokurátorom bolo dohodnuté a bolo mu generálnym prokurátorom uložené, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a absolútne zamedzenie úniku informácií, ktoré by mohli sťažiť vyšetrovanie, neinformoval verejnosť a politikov už vôbec nie, a to až do doby, pokiaľ zverejnenie informácií bude možné bez negatívnych následkov na vyšetrovanie," uvádza sa v Čižnárovom stanovisku.

Ako na tlačovej besede v pondelok vyhlásil generálny prokurátor, tomuto prípadu venuje mimoriadnu pozornosť. Absolútnou prioritou je podľa jeho slov objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov, a preto akékoľvek informovanie považuje za kontraproduktívne.

Reakcia agrorezortu

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nebudú až do odvolania poskytovať informácie týkajúce sa vyšetrovania úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. 

Ako informoval hovorca rezortu Vladimír Machalík, dôvodom je možné ohrozenie vyšetrovania. Pôdohospodárska platobná agentúra už v pondelok oslovila orgány činné v trestnom konaní zaoberajúce sa vyšetrovaním tohto prípadu a úzko s nimi komunikuje. „Plne rozumieme záujmu novinárov, ktorých kolega aj s priateľkou boli zavraždení, získať čo najviac informácií a okamžite. Našou snahou je však v prvom rade napomôcť vyšetreniu a potrestaniu osôb, ktoré za týmto zločinom stáli,“ uviedol Machalík.

Agrorezort a PPA sú v tomto prípade súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní, čo znamená, že podrobné informácie z prostredia výkonu svojej činnosti môžu podávať len orgánom činným v trestnom konaní. Pre MPRV a PPA už preto prestáva platiť zákonná povinnosť poskytovať informácie, ktoré sa vzťahujú alebo môžu mať len potenciálnu súvislosť k vyšetrovanej udalosti. „Funkcionári ministerstva a PPA poskytujú a naďalej budú poskytovať plnú súčinnosť len príslušným orgánom činným v trestnom konaní,“ zdôraznil Machalík.

Agrorezort tak reaguje na vyhlásenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý dnes vydal pokyny, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a zamedzeniu úniku informácií špeciálny prokurátor neinformoval verejnosť ani politikov o priebehu vyšetrovania.

Viac o téme: Jaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu