Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

George Bush, Che Guevarra aj Mike Tyson na Art Film Feste!

Che Guevarra
Che Guevarra

Priaznivci filmového umenia sa na 17. ročníku Art Film Festu môžu tešiť na skutočné bonboníky svetovej kinematografie. Na festivalové plátna do Trenčianskych Teplíc a Trenčína sa od 20. do 27. júna totiž dostanú absolútne novinky režisérov, ktorí majú doma už bohatú úrodu Oscarov či Zlatých glóbusov. Sekcia Okolo sveta, ktorá sa v programe Art Film Festu nachádza po prvý raz, ponúkne domácim divákom tieto jedinečné filmy v slovenskej premiére.

Mnohonásobný držiteľ Oscara Oliver Stone, ktorý má vo svojej filmografii už životopisné snímky o slávnych amerických prezidentoch JFK a Nixon, doplnil minulý rok svoju zbierku hláv štátov o Georgea W. Busha. O jedného z najkontroverznejších, najuzavretejších a najcynickejších prezidentov americkej histórie. Stone v snímke W. chronologicky sleduje život 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od odviazaných dní na vysokej škole vrátane žúrov, cez vojenskú službu, veľký biznis v naftárskom priemysle, až po prezidentskú kandidatúru v roku 2000 a prvé štyri roky v najvyššom úrade, a následne druhú kandidatúru v roku 2004.

 

Meno ďalšieho hrdinu, ktorý zavíta na festivalové plátno, rezonuje aj 40 rokov po smrti. Ernesto „Che“ Guevarra je symbolom 60. rokov, čias, kedy revolúcia visela vo vzduchu. Mladý, pekný a idealistický hrdina utláčaných je hlavnou postavou filmov oscarového režiséra Stevena Soderbergha Che Guevara: Revolúcia, ktorý je už v našich kinách a druhého dielu Che – Guerilla, ktorý po prvýkrát na Slovensku premietnu na Art Film Feste. Soderbergh, hlavný herec Benicio Del Toro a Guevarrov životopisec Jon Lee Anderson si predsavzali neľahkú úlohu. Vyrozprávať príbeh ikony. Výsledok je však fascinujúci. Na plátne figuruje silná a rozhodná osoba, ale aj ľudsky omylná a krehká.

 

Obdivovaný a zatracovaný. Taký je bývalý šampión v superťažkej hmotnosti. Nemusíte byť milovníkom boxu, ale dokumentárny film Mike Tyson vás dostane. Režisér James Toback prináša pútavú chronológiu bezpochyby zaujímavého života tejto kontroverznej športovej figúry. Dozviete sa, ako si chlapec z chudobného černošského geta vydobyl svoj americký sen. A ako napokon nezvládol svoje výnimočné postavenie a skončil vo väzení. Sympatické je, že príbeh Tysona rozpráva samotný Tyson, a to veľmi otvorene a úprimne.

 

Vo festivalových kinách premietnu aj film Wrestler režiséra Darrena Aronofskeho, ktorý touto snímkou triumfálne vrátil Mickeyho Rourkea na herecký piedestál. Do slovenských kín sa táto mimoriadna snímka dostane až na konci septembra, Art Film Fest tak ponúka jedinečnú možnosť zhliadnuť neprehliadnuteľný film už o tri mesiace skôr.

Aronofsky si vzal pred objektív kamery príbeh Randyho Robinsona, slávneho zápasníka z 80. rokov, ktorý si prilepšuje vystúpeniami pre zostávajúcich prívržencov tohto tvrdého športu. Žije len pre krátke chvíle vzrušenia, keď cíti nadšenie svojich zopár fanúšikov. Je však odcudzený od dcéry a nie je schopný udržať si žiaden skutočný vzťah. Pri jednom vystúpení dostane silný srdcový záchvat, a ďalšiu šou by už nemusel prežiť. Starnúci muž prehodnocuje svoj život. Pokúsi sa teda nadviazať vzťah s dcérou, začne si so staršou striptérkou, no vášeň pre boj ho lákajú späť do ringu.

 

Charlie Kaufman sa najskôr preslávil ako inteligentný a veľmi nekonvenčný scenárista. Na konte má napríklad film Adaptácia ocenený nomináciou na Oscara a Zlatý glóbus či Večný svit nepoškvrnenej mysle, za ktorého scenár získal tiež nomináciu na Oscara a Zlatý Glóbus. Tento raz prichádza Kaufman s režijnou prvotinou Synecdoche, New York. Hrdinom príbehu o strachu zo smrti, o úzkosti, o neschopnostiach ľudí či o láske, je Caden Cotard, ktorému sa práve rúca zdravie aj manželstvo. Jeho žena zmizne aj s ich dcérkou, a pred Cadenom sa otvára životná prázdnota. Nečakane ju však naruší štedrý grant, ktorý mu poskytne možnosť konečne vytvoriť svoje veľdielo. Pravdivú divadelnú hru, ktorá obsiahne „všetko“.

 

Môžete ho milovať alebo nenávidieť. Ale jedno je isté. Dnes je Kim Ki-Duk azda najznámejším súčasným kórejským režisérom, ktorého uznávajú po celom svete. Neprehliadnuteľná je aj jeho v poradí 15. snímka, Bi-mong, v preklade Sen. Je asi najzvláštnejším Kim Ki-dukovým filmom. V otázke, čo je skutočnosť a čo sen, zachádza naozaj ďaleko. Rozpráva o Jinovi, ktorý sa v jedno ráno prebudí s nepríjemným pocitom. Snívalo sa mu, že riadil auto, havaroval a ušiel predtým ako dorazila polícia. Je veľmi znepokojený, vydá sa teda na miesto, kde sa odohrala nehoda v sne. Príde na križovatku, je tam zdemolované auto, policajti... Presne ako v sne. A polícia ho začne vyšetrovať aj spolu s mladou ženou Ran. V osudovú noc Jin totiž spal v jej posteli. Po sérii psychologických vyšetrení Jin a Ran zistia, že sú nevysvetliteľne prepojení.

 

17. Art Film Fest uvedie v sekcii Okolo sveta aj ďalšie výnimočné filmy. Medzi nimi aj snímku Two-Legged Horse/ Dvojnohý koník talentovnej iránskej režisérky Samiry Makhmalbaf, The Window/ Okno argentínskeho režiséra Carlosa Sorina, film Notorious Georgea Tillmana Jr., juhokórejský film The Good, the Bad, the Weird/ Dobrý, zlý, podivný od Kim Ji-woona či komédiu The Yes Men Fix the World/„Yesmeni“ dávajú svet do poriadku z dielne humoristickej „úderky“ Andy Bichlbaum, Mike Bonanno, Kurt Engfehr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu