Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ocenené filmy budú súťažiť na Art Film Feste

Pa-ra-da Zobraziť galériu (3)
Pa-ra-da

Už tradičnou dominantou Art Film Festu je Medzinárodnú súťaž hraných filmov. Aj blížiaci sa 17. ročník, ktorý sa bude konať od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, predstaví 12 až 15 diel talentovaných filmárov z celého sveta.

Kvalitu vybraných filmov dokazuje aj množstvo ocenení, ktoré už získali na veľkých festivaloch. Vo výbere sa totiž objavia laureáti z najprestížnejšíchaž prehliadok ako Benátky, Locarno, či Berlín.

O vzácnu trofej festivalu – Modrého anjela sa v súťaži budú konfrontovať tvorcovia, ktorí zanechali podpis pod svojim prvým, druhým alebo tretím filmom. O víťazovi, ktorý získa spolu s hlavnou cenou aj finančnú odmenu 15-tisíc euro, rozhodne opäť medzinárodná porota, o zložení ktorej sa rokuje v týchto dňoch.

V súťažnom výbere nebude chýbať vo svete čoraz vyhľadávanejšia a úspešnejšia rumunská kinematografia. Bude ju reprezentovať film The Happiest Girl in the World/Najšťastnejšie dievča na svete, ocenený v tomto roku na festivale v Berlíne umeleckou cenou C.I.C.A.E. Aké priania a ilúzie môžu v človeku vyvolať peniaze? A aké sny má dievča z rumunského vidieku? Režisér Radu Jude zamieril svoj objektív na dievča, ktoré vyhrá v lotérii automobil a ako víťazka sa má objaviť v reklamnom spote. Nádej, že konzumný svet môže zmeniť provinčné dievča v súčasnom Rumunsku na najšťastnejšie dievča na svete, však zostáva iba snom.

V Rumunsku sa odohráva aj ďalšia súťažná snímka Pa-ra-da režiséra Marca Pontecorva. Je skutočným príbehom francúzsko-alžírskeho klauna Milouda Oukiliho, ktorý priniesol nádej do životov rumunských pouličných detí, žijúcich po kanáloch. Klaun sa ocitá v Bukurešti tri roky po konci Ceausescuovej diktatúry a na uliciach nachádza deti, prezývané „boskettari“. Živia sa krádežami, žobraním a prostitúciou a sú poznačené bitkami, pedofíliou a drogami. Napriek všetkým prekážkam sa klaunovi podarí vytvoriť cirkusovú skupinu. A deti ulice dokazujú svetu, že sú tiež ľudskými bytosťami. Parada je názov cirkusovej spoločnosti, ktorá dodnes cestuje po Európe s vlastným predstavením.

Najlepší ázijský film. S takouto „nálepkou“ zavíta na Art Film Fest snímka Treeless Mountain/Hora bez stromov z Južnej Kórey o malých dievčatkách, ktorých dni detskej nevinnosti končia klamstvami dospelých, a ktoré sa dojemne snažia objaviť svoje miesto vo svete, ktorý nie je celkom ideálny pre deti. Príbeh, ktorý je inšpirovaný detstvom režisérky So Yong Kim, hovorí o dvoch malých sestričkách, ktorých matka zmizne do Ameriky a o ne sa má starať teta – alkoholička. Aby sa sestry uživili, chytajú lúčne kobylky, ktoré opekajú a predávajú.
Ocenené filmy budú súťažiť
Zobraziť galériu (3)

Na juhoázijský kontinent nás privedie film Machan. Režijný debut Taliana Uberta Pasoliniho získal na minuloročnom festivale v Benátkach dve ceny. Podáva príbeh barmana a predavača ovocia, ktorí v každodennej africkej realite bojujú o prežitie a majú obrovský sen. Žiť v nádhernom západnom svete. Jedného dňa sa im do cesty pripletie šanca nového života. Dostanú sa k pozvaniu na hádzanársky turnaj do Nemecka. Hoci ani jeden z nich netuší, čo je to za šport, považujú to za dar od boha. Postupne sa im podarí vytvoriť neskutočný Národný hádzanársky tím Srí Lanky.

Ocenené filmy budú súťažiť
Zobraziť galériu (3)
S ocenením najlepší film na festivale v Göteborgu prichádza na Art Film Fest snímka The Visitor/Návštevník z fínsko-nemecko-estónskej produkcie, ktorý mal premiéru na festivale v Benátkach. Režisér Jukka-Pekka Valkeapää zobrazuje stereotypný život chlapca, ktorý žije s matkou v hlbokom lese na vzdialenom fínskom vidieku. Chlapec má otca vo väzení a jeho jediným spoločníkom je neskrotný žrebec. Nemenný kolobeh života naruší príchod cudzinca (v stelesnení známeho českého herca Pavla Lišku), ktorý sa objaví s listom od otca a strelnou ranou v boku.

Art Film Fest ponúkne aj snímku ovenčenú Zlatým leopardom z festivalu v Locarne 2008 a ďalšími 14 medzinárodnými oceneniami. Mexický film Parque via režiséra Enriquea Riveru hovorí o postaršom mužovi, ktorý sa stará o luxusný prázdny dom vo veľkomeste a jeho osamelý život je limitovaný občasnými návštevami majiteľky nehnuteľnosti a týždennými stretnutiami s prostitútkou. Okrem tragiky individuálneho osudu ukazuje film aj sociálnu trhlinu v modernom Mexiku a upozorňuje na medzeru medzi bohatými a chudobnými. Film, nakrútený podľa skutočného života Nolberta Coriu, ktorý je predstaviteľom hlavnej postavy, kombinuje dokumentárne aspekty s fikciou.

Trofeje za najlepší film, najlepších hercov a cena kritikov FIPRESCI zo sarajevského filmového festivalu patria chorvátskej snímke Buick Riviera Gorana Rušinovića o dvoch bosnianskych emigrantoch. Vo vojne o Sarajevo patrili k rozdielnym náboženským skupinám. Ale keď sa v jednu osudnú noc stretnú a strávia spolu nasledujúcich 24 hodín, sú k sebe priťahovaní nevysvetliteľnou silou. Pristúpia na psychologickú hru vzájomných obvinení, ktoré navždy zmenia ich životy. Rovnako ako vojna a povojnová situácia, pred ktorou obaja utiekli.

Hraný debut Petra Stricklanda Katalin Varga získal v hlavnej súťaži Berlinale Cenu za umeleckú výnimočnosť a Veľkú cenu na Kodanskom filmovom festivale. Manžel Katalin Varga zistí, že nie je otcom syna a vyženie ženu z domu. Tá sa vydá so synom na cestu cez Karpaty. Cieľom je nájsť skutočného otca. Pre Katalin to znamená návrat na miesto, spojené so zločinom, ktorého obeťou sa stala pred 11 rokmi. Bola znásilnená dvoma mužmi. Jednoduchý príbeh o pomstychtivej odysei zneuctenej ženy sa odohráva v súčasnej Transylvánii, ale je naplnený symbolmi, ktoré vyjadrujú prvopočiatky rozprávania príbehov.

Medzi ďalšie oceňované snímky, ktoré ponúkne hlavná súťaž Art Film Festu, patrí aj silná existenčná dráma o nerozlučnej dvojici dievčaťa a jej psíka Wendy a Lucy. Americká režisérka Kelly Reichardt premiérovala svoj film na minuloročnom Cannes a potvrdila tak svoje renomé.

Nadpozemské sily a realita mafiánskych praktík sa stretávajú vo filme Native Dancer/Prírodná tanečníca, ktorý sa odohráva v púštnych stepiach Kazachstanu. Režisérka Guka Omarova vytvára mystickosť žánru fantasy a napätie gangsterského filmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu