Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Občan Havel bude na Art Film Feste spomínať na nežnú revolúciu!

Václav Havel
Václav Havel

Dvadsiate výročie novembrovej revolúcie 1989 si pripomenie blížiaci sa 17. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.Vo festivalových kinách premietne dve snímky, venované tejto mimoriadnej historickej udalosti.

Do festivalových kín sa dostane Občan Havel přikuluje od amerického filmára českého pôvodu Jana Nováka a jeho syna Adama. Na konte majú už film Občan Havel jede na dovolenou z roku 2005, v ktorom rekonštruujú Havlovu cestu po republike v roku 1985, ktorá dala zabrať stovkám eštebákom a vyvolala sériu absurdných situácií, charakteristických pre kolabujúci komunistický režim.

Dokumentárna koláž Občan Havel přikuluje zase rozpráva o Havlovom pôsobení v trutnovskom pivovare v polovici 70. rokov a pátra aj po okolnostiach vzniku Havlovej kultovej divadelnej hry Audiencia. Snímka je svedectvom o normalizačných absurditách, približuje metódy eštebáckych vypočúvaní, existenciu bytového divadla či incident okolo zadržanej dodávky s „protištátnou“ literatúrou. Obsahuje rozhovory s disidentami, bývalými policajtmi, zamestnancami pivovaru i známymi hercami, vrátane Jiřiny Bohdalovej.

Druhým titulom, ktorý exkluzívne premietnu na Art Film Feste, je americký dokumentárny film The Power of the Powerless/ Moc bezmocných režiséra Coryho Taylora. Chronologicky mapuje nežnú revolúciu v uliciach Prahy a Bratislavy a skúma škodlivé účinky takzvanej „gumovacej“ histórie. Pýta sa, prečo si dnes tak veľa z nás nechce pripomínať svoju komunistickú minulosť, a upozorňuje, že to má znepokojivý dopad na mladých ľudí. Vo filme sú použité autentické rozhovory s disidentami, snímka je unikátna aj tým, že komentár k nej číta slávny herec Jeremy Irons.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu