Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kolaps na divadelných doskách: Diváci nič netušili... Slovenskému hercovi zlyhalo srdce!

Jozef Hodorovský Zobraziť galériu (6)
Jozef Hodorovský (Zdroj: Štátne divadlo Košice)

KOŠICE - Mnohí herci tvrdia, že by najradšej zomreli priamo na javisku. Jozefovi Hodorovskému sa to takmer vyplnilo. No hoci mu počas predstavenia zlyhalo srdce, schúlený v kresle svoju úlohu dohral...

Jozef Hodorovský sa narodil 18. augusta 1921. Študoval na Učiteľskom ústave v Spišskej Novej Vsi, no popritom sa venoval aj divadlu ako ochotník. 

Neskôr sa dostal aj na profesionálne divadelné dosky v Prešove a v Košiciach. V Štátnom divadle Košice pôsobil od apríla 1945. 

 

Jozef Hodorovský
Zobraziť galériu (6)
Jozef Hodorovský  (Zdroj: Štátne divadlo Košice)

Hodorovský stvárnil viac ako 180 divadelných postáv. Jeho herecké umenie bolo v roku 1967 ocenené – dostal štátne vyznamenanie Za vynikajúcu prácu. Neskôr sa však štátnemu aparátu znepáčili jeho postoje, a tak mal zakázané takmer všetky aktivity. Ako jednému zo zakladateľov košického činoherného súboru mu však režim aspoň na tento angažmán nesiahol. 

Celoslovensky ho preslávila postava Uja Bonifáca, ktorý sa objavoval na televíznych obrazovkách v spoločnosti talentovaných detí. Piesne z týchto relácií sa stali medzi deťmi mimoriadne obľúbenými. 

Jozef Hodorovský
Zobraziť galériu (6)
Jozef Hodorovský  (Zdroj: FB Ujo Bonifác)

Jozef Hodorovský účinkoval vo filmoch ako Organ, Prázdniny so strýcom Rafaelom, Človek na moste, Dutý kameň, Správca skanzenu, Domček so záhradkou. 

Poslednýkrát sa ako herec objavil na divadelných doskách v roku 1983 v predstavení Fatamorgána. Podľa Sme mu priamo na javisku zlyhalo srdce. V bolestiach sedel schúlený v kresle a dohral svoju úlohu bez toho, aby diváci niečo tušili. Zo scény však už nebol schopný odísť, a tak bola privolaná záchranná služba. 

V roku 1996 v divadelnej sále prednášal petíciu proti spojeniu prešovského a košického divadla a jeho srdce to opäť nezvládlo. Umelec dlho bojoval o život, nakopili sa mu aj iné zdravotné problémy. Dôsledkom bolo, že sa musel učiť napríklad odznova písať. 

Jozef Hodorovský zomrel 25. marca 2005. 

Jozef Hodorovský
Zobraziť galériu (6)
Jozef Hodorovský  (Zdroj: SFÚ)

Viac o téme: Jozef Hodorovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu