Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Český herec zomrel v polovici nakrúcania: Rakovina mu „zožrala“ ramenný kĺb!

Rudolf Deyl ml. Zobraziť galériu (3)
Rudolf Deyl ml. (Zdroj: Filmexport Home Video)

PRAHA - Slávnu rozprávku takmer nedokončili! V polovici natáčania Šíleně smutnej princeznej totiž zomrel herec Rudolf Deyl ml., ktorý hral kráľa. Rakovina sa v jeho tele rozmohla tak, že mu poškodila ramenný kĺb.

Rudolf Deyl ml. sa narodil 6. júla 1912. Herectvu sa venovali viacerí rodinní príslušníci – otec, matka aj staršia sestra. On sa pred kamerami objavil už ako sedemročný. Rodičia ho neskôr od tohto povolania odhovárali, ale márne. 

Galéria: Rudolf Deyl ml.

Už ako 17-ročný začal pracovať v divadle a o pár rokov neskôr natočil svoj prvý film Hřích mládí. Neskôr sa objavil v snímkach ako Zlaté dno, Cirkus bude!, Tanková brigáda, Anděl na horách, Hrátky s čertem, Dobrý voják Švejk, Dařbuján a Pandrhola, Ikarie XB 1, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Hvězda zvaná Pelyněk, Noc na Karlštejně, Lucerna. 

Rudolf Deyl ml.
Zobraziť galériu (3)
Rudolf Deyl ml.  (Zdroj: ČS státní film)

Rudolf Deyl ml. bol obsadený aj do úlohy kráľa v rozprávke Šíleně smutná princezna. Zomrel však uprostred nakrúcania a režisér bol nútený natočiť zábery odznova s jeho náhradníkom. 

Ako uvádza televízia Prima, po letnej dovolenke v roku 1967 sa začal herec sťažovať na únavu a problémy s dýchaním. Podstúpil vyšetrenia a nález bol hrozivý. „Zistili, že tam mal vodu. Bola až pri srdci. Oni mu ju potom odsali, ale našli tam aj krv. A to avizovalo niečo nedobré. Tak mu vzali aj kostnú dreň a prišli na to, že je to rakovina,” povedala v dokumente Příběhy slavných vdova. 

A choroba sa v hercovom tele rýchlo rozmáhala. „Keď mu rakovina zožrala ramenný kĺb, museli mu dať bandáž, aby sa vôbec mohol opierať o ruku,” prezradila Dáša Deylová, ktorá bola pri svojom mužovi, keď umieral. „Okolo polnoci sa začal utišovať a ja som mu šepkala do ucha, že to nesmie vzdať. Odišiel potichučky,” dodala. Rudolf Deyl ml. zomrel 21. novembra 1967. 

Rudolf Deyl ml. (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
Rudolf Deyl ml. (vpravo)  (Zdroj: FS Barrandov)

Viac o téme: Rudolf Deyl ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu