Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Český herec z Vesničky: Neprebral sa z narkózy!

Miloslav Štibich a Libuše Šafránková Zobraziť galériu (2)
Miloslav Štibich a Libuše Šafránková (Zdroj: ČT)

PRAHA - V kultovej Vesničke si zahral predsedu, ktorý rastlinára Jaromíra upozorňuje, že robí veľkú chybu, keď vypálené zápalky vracia naspäť do krabičky. Miloslav Štibich sa k herectvu dostal pomerne neskoro a jeho kariéru prerušila náhla smrť po operácii.

Miloslav Štibich sa narodil 25. augusta 1928. Svoju kariéru začal ako konferenciér armádneho súboru, neskôr pracoval v divadle ako rekvizitár či asistent režiséra. 

Galéria: Miloslav Štibich

Neskôr dostal herecké príležitosti, ako na javisku, tak aj pred kamerou. Napriek tomu, že mal pomerne malé úlohy, kolegovia ho obdivovali. „Ako to robí, neviem. V jeho herectve bolo niečo až mystické. Hral malé, občas aj stredné úlohy. To je ťažký obor. Oproti hercovi s veľkým partom, ktorý sa môže predviesť v mnohých rovinách, na to máte strašne málo času,” povedal Petr Nárožný pre Divadelné noviny. 

Štibich sa objavil vo filmoch ako Petrolejové lampy, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Božská Ema, Postřižiny, Slavnosti sněženek, S čerty nejsou žerty, Vesničko má středisková, Dobří holubi se vracejí, Vážení přátelé, ano, Klauni a vlastenci. 

Zahral si aj v seriáloch Nemocnice na kraji města, Malý pitaval z velkého města, Bambinot, Druhý dech.

Marián Labuda a Miloslav Štibich
Zobraziť galériu (2)
Marián Labuda a Miloslav Štibich  (Zdroj: ČT)

Herec si svoje súkromie strážil, a tak nikto netušil, že má nejaké zdravotné problémy. Upozornil len režisérov. „So mnou v tom období natáčal a keď šiel na operáciu, prosil ma, aby som ho ďalej neobsadzoval, pretože mal nejaké probpémy,” uviedol Karel Smyczek pre Aha!

Bohužiaľ, zákrok sa skomplikoval, podľa českých médií sa už z narkózy neprebral. Osudnou sa mu stala hepatitída. Miloslav Štibich zomrel 22. júna 1992. 

Viac o téme: Miloslav Štibich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu