Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Český herec zomrel počas tenisu: Mysleli si, že to iba hrá!

Antonín Jedlička Zobraziť galériu (3)
Antonín Jedlička (Zdroj: ČT)

PRAHA - Český herec Antonín Jedlička rád hral tenis a nevzdával sa svojej vášne ani vo vyššom veku. Práve pri tenisovom zápase ho nakoniec zastihla smrť. Manželka jeho súpera si myslela, že to iba hrá, ale bohužiaľ, jeho srdce skutočne dotĺklo. Dnes si pripomíname výročie jeho smrti.

Antonín Jedlička sa narodil 18. februára 1923. Spolu s mladším bratom Vladimírom sa už od detstva venovali herectvu. 

Antonín Jedlička a Zdenka Sulanová
Zobraziť galériu (3)
Antonín Jedlička a Zdenka Sulanová  (Zdroj: Europafilm)

Antonín mal aktivity ako herec aj spevák v rôznych rozhlasových i divadelných súboroch. Zahral si napríklad vo filmoch Madla zpívá Evropě, Daleká cesta, Mladá léta, Dobrý vojak Švejk, Stvoření světa, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Kdyby tisíc klarinetů, Šíleně smutná princezna, Dívka na koštěti, Páni kluci, Rumburak. 

Objavil sa aj v seriáloch F. L. Věk, Pan Tau, Arabela, či Cirkus Humberto. 

V roku 1947 si založil vlastné divadlo pre deti pod názvom Divadélko Strýčka Jedličky. Jeho prednosťou bolo, že dokázal excelentne imitovať viacero zvierat a vydávať rôzne zvuky. Ako autor zvukových efektov sa uplatnil aj v mnohých filmoch. 

Antonín Jedlička
Zobraziť galériu (3)
Antonín Jedlička  (Zdroj: ČT)

K hercovým záľubám patril tenis a práve pri jednom zo zápasov zomrel. Stalo sa tak 28. augusta 1993. „Strýček prišiel celý rozveselený, stále na mňa štekal, mal skvelú náladu. V druhej hre zrazu zakikiríkal a padol na zem. Moja žena Eva ešte hovorila, že už to fakt preháňa,” povedal médiám spevák Karel Štědrý. „Keď som k nemu prišiel bližšie, videl som, ako mu po spánku tečie pramienok krvi,” dodal k smrti svojho protihráča. 

Viac o téme: Antonín Jedlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu