Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Speváčka veľkého slovenského hitu: Známa je celá rodina, ale... Brat spáchal samovraždu!?

Mirka Brezovská Zobraziť galériu (9)
Mirka Brezovská (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes sa už hudbe tak intenzívne nevenuje, ale hit Dievča neplač zostáva nesmrteľný. Speváčka Mirka Brezovská pochádza z umeleckej rodiny - otec hudobný skladateľ, matka textárka, brat skladateľ a spevák. Jeho smrť je doteraz záhadou.

Mirka Brezovská sa narodila 9. júla 1964. Jej otcom je skladateľ Ali Brezovský, ktorý stál na začiatku kariéry malej Darinky Rolincovej. Texty k jeho melódiám písala často jeho manželka, textárka Vlasta Brezovská.

A jej brat Marek bol nezvyčajný talent – jeho kompozície obdivovali aj rešpektovaní umelci. V roku 2019 bol Marek ako najmladší autor v histórii zapísaný do Zlatej knihy SOZA, ktorá sa udeľuje už nežijúcim autorom.

Ali Brezovský
Zobraziť galériu (9)
Ali Brezovský  (Zdroj: RTVS)

Marek Brezovský
Zobraziť galériu (9)
Marek Brezovský  (Zdroj: RTVS)

Marek sa však dožil len 20 rokov. Mal problém s drogami a v apríli 1994 mu sestra Mirka dávala za výstrahu čerstvú smrť Kurta Cobaina. Brezovský síce nastúpil na odvykaciu kúru, no v júni si na streche bytovky pichol svoju úplne poslednú dávku. Mnohí majú za to, že sa predávkoval zámerne, spáchal teda samovraždu. Pravdu sa však už nikdy nedozvieme. 

Speváčka veľkého slovenského hitu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: youtube.com)

Mirka Brezovská vystupovala s kapelou Mona Lisa, ktorú zakladala spolu s Robom Grigorovom. Po nežnej revolúcii však opadol záujem o domácich interpretov.

Našťastie vyštudovala nemčinu a angličtinu a plynulo prešla k prekladaniu. Jej meno sa teraz objavuje aj v titulkoch k slovenskému zneniu filmov a seriálov. Prekladala a upravovala dialógy napríklad ku Komisárovi Rexovi, Dr. Housovi, Zúfalým manželkám či Pánovi prsteňov.

Na hudbu sa však úplne nevykašľala, účinkuje v kapele M Band a napísala napríklad aj text piesne k seriálu Mesto tieňov.  

Speváčka veľkého slovenského hitu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Mirka Brezovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu