Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Českú herečku nevyliečiteľná choroba poriadne zmenila: Smrť 3 týždne pred narodeninami!

Nina Divíšková Zobraziť galériu (4)
Nina Divíšková (Zdroj: ČT)

PRAHA - Dnešných narodenín sa už nedožila... Česká herečka Nina Divíšková zomrela v júni, len 12 dní po svojej kolegyni a kamarátke Libuši Šafránkovej. Posledné roky života trpela Divíšková Alzheimerovou chorobou, ktorá ju poriadne zmenila.

Nina Divíšková sa narodila 12. júla 1936 v Brne. Jej otec ju viedol ku športu, mama zas k tanečnému umeniu. V rokoch 1954 až 1959 vyštudovala pražskú DAMU, kde spoznala svojho budúceho manžela Jana Kačera. 

Jan Kačer a Nina
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Galéria: Nina Divíšková

Päť rokov hrala v ostravskom divadle, neskôr bola členkou pražského Činoherného klubu, kde pôsobila 35 rokov. Po odchode hrala ešte v menších pražských divadlách. 

Jej doménou bolo vždy divadlo, ale aj jej filmografia je bohatá. Väčších rolí sa často nedočkala, hrala ale v mnohých známych a obľúbených filmoch, napríklad Den sedmý, osmá noc, Hra o jablko, Smrt talentovaného ševce, Jára Cimrman, ležící, spící, Vlčí bouda, Anděl svádí ďábla, Žebrácká opera, Bolero, Nestyda či Hodinový manžel. 

Emília Vášáryová a Nina
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Falcon)

Bohužiaľ, posledné roky života jej znepríjemňovala Alzheimerova choroba. „Neznášam tú chorobu. Mám čím ďalej viac Ninu rád. Čím je vychudnutejšia, tým viac ju mám rád. Ale prejavy choroby, sebecké výkriky a prikazovanie: Daj mi pivo, daj mi cigaretu! A ako sa opakuje, zabúda... To ma tak neobyčajne serie, že na ňu niekedy aj kričím. Snažím sa dokričať k podstate jej osobnosti, k tej vznešenej, noblesnej dievčine, ktorou bývala a určite chce aj naďalej byť. V tej moment sa mi nechce uveriť, že je chorá. Platíme za celý život,” zveril sa v jej manžel v jednom rozhovore v roku 2016. 

Nina Divíšková zomrela 21. júna 2021. S Janom Kačerom mala tri dcéry a boli manželmi 59 rokov. 

Českú herečku nevyliečiteľná choroba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

 

Viac o téme: Nina Divíšková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu