Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kronerov seriálový parťák: Utajená smrť... Žiadna úcta a uznanie!

Oldřich Velen Zobraziť galériu (4)
Oldřich Velen (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Jozef Kroner zahviezdil v mnohých projektoch, jedným z divácky obľúbených je seriál Slovácko sa nesúdí. Tam bol jeho neodmysliteľným parťákom Oldřich Velen, ktorý slovenského herca prežil o 15 rokov. Keď však 4. mája 2013 zomrel, nikto o tom nevedel. Rodina to držala v tajnosti.

Oldřich Velen, pôvodným menom Oldřich Volek, sa narodil 15. septembra 1921. Od detstva hral ochotnícke divadlo, študoval na gymnáziu aj konzervatóriu. 

Galéria: Oldřich Velen

Rodák z Tuřan pri Brne, bol známy okrem iného zo scény Krajského divadla v Olomouci, v ktorom strávil viac ako 16 rokov, ale aj pražského Divadla Na Zábradlí. Hral aj vo filme Slasti otce vlasti alebo televíznych produkciách ako Arabela alebo Slovácko sa nesúdi - v tomto seriáli sa predstavil po boku Jozefa Kronera.

Oldřich Velen a Jozef
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)


Umelec si zahral podľa Blesku v celkove 310 filmoch, čím je rekordmanom nielen na národnej, ale možno i celosvetovej úrovni. Na striebornom plátne debutoval v roku 1950 v snímke Karla Steklého Temno. Posledné dielo pribudlo do jeho filmografie vlani, keď spoluúčinkoval v snímke Školní výlet režiséra Petra Šíchu.

V medziobdobí sa však podieľal i na vzniku filmov ako Anna proletáěrka, Atentát, Svatby pana Voka, Pane vy jste vdova, Na kometě, Noc na Karlštejně, Dny zrady, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Čož takhle dát si špenát, Signum laudis, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Prodavač humoru či Evropa tančila valčík. Nechýbal ani v množstve televíznych seriálov, okrem iných Pán Tau, Spadla z oblakov, Dynastie Nováků, Sanitka, Rodáci alebo Cirkus Humberto.

Oldřich Velen
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Oldřich Velen zomrel 4. mája 2013 vo veku 91 rokov. Rodina o jeho smrti neinformovala a nedala verejnosti šancu vzdať mu úctu. „Požiadal som písomne o podpis pána Velena. Dostal som po čase od jeho syna Pavla lístok, kde stojí, že moje prianie sa nedá splniť. Že dejiny sa uzavreli,” zveril sa denníku Aha! istý zberateľ autogramov. 

Ten po liste od rodiny očakával, že sa o smrti takého plodného herca bude písať a uznanie mu prejavia aj televízie vysielaním filmov, v ktorých si Velen zahral. Lenže nestalo sa tak, a tak sa rozhodol sám informovať médiá.

Denník Aha! oslovil viacerých umelcov a zistil, že nikto z nich o smrti kolegu a kamaráta nevedel. „Dlho som ho nevidela. A nikde som nečítala, že zomrel,” čudovala sa vtedy aj hercova rodáčka z Brna, speváčka Eva Pilarová. 

Oldřich Velen
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: Oldřich Velen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu