Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Atentáty na ľudí očkujúcich proti obrne sa skončili tragicky: Séria útokov si vyžiadala štyri obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Imagies)

KÁBUL - Najmenej štyria ľudia zahynuli a štyria ďalší utrpeli zranenia v utorok počas série útokov na pracovníkov očkujúcich obyvateľstvo proti obrne na východe Afganistanu, uviedli miestni predstavitelia. Informuje agentúra AFP.

Ide už o druhý atentát na takýchto pracovníkov v uvedenom regióne za menej než tri mesiace. Útoky sa podľa miestnych úradov odohrali na troch miestach v priebehu zhruba dvoch hodín a ich terčmi boli ľudia, ktorí očkovali deti proti obrne.

Atentáty potvrdila aj polícia afganskej provincie Nanagarhár. Traja pracovníci očkujúci proti obrne utrpeli zranenia aj v Džalálábáde, hlavnom meste tejto provincie. Snaha o očkovaciu kampaň v Nanagarháre bola v dôsledku atentátov pozastavená, uviedli pre AFP predstavitelia miestneho rezortu zdravotníctva.

Utorkové atentáty prišli menej než tri mesiace po tom, čo ozbrojenci zastrelili tri ženy očkujúce proti obrne v Džalálábáde. Náboženskí vodcovia hnutia Taliban často hovoria miestnym komunitám, že očkovanie je sprisahaním zo strany Západu a je zamerané na sterilizáciu moslimských detí. Taliban sa tiež domnieva, že snaha o očkovaciu kampaň sa využíva na špehovanie ich vojenských aktivít.

Viac o téme: ZranenieúmrtieOčkovanieútok Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu