Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká herečka je odkázaná na lôžko: Slávna sestra z Popelky sa na ňu vykašľala?!

Jana Hlaváčová Zobraziť galériu (6)
Jana Hlaváčová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Obe sestry sú herečky. Jana Hlaváčová sa objavila napríklad vo filmoch o Básnikoch, Dana Hlaváčová je známa ako Dora z rozprávky Tři oříšky pro Popelku. Aktuálne ale sestry vôbec nie sú v kontakte.

Česká herečka Jana Hlaváčová je považovaná za jednu z najvýznamnejších českých divadelných herečiek druhej polovice 20. storočia. Veľký herecký talent predviedla v komédiách, antických drámach i v psychologických hrách.

Galéria: Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová sa narodila 26. marca 1938 v Prahe v bývalom Československu. Záujem o divadlo v nej vzbudil otec, ktorý bol knihovníkom, ale hral aj ochotnícke divadlo. Po maturite na gymnáziu vyštudovala v roku 1960 Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Prvé angažmán dostala v Divadle J.K. Tyla v Plzni (1960-1965), kde sa zoznámila so svojim prvým manželom hercom Jiřím Michným. Keď mala ich dcérka dva roky manžel zomrel na roztrúsenú sklerózu.

Česká herečka je odkázaná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CT)


Herečka Jana Hlaváčová sa vo svojom zložitom životnom období presťahovala do Prahy a stala sa členkou Národného divadla. Jej prvou postavou na divadelných doskách bola Maggie v Millerovej hre Po páde a nasledovali ďalšie ako Ranevská v Čechovovom Višňovom sade, markíza de Merteuil v Nebezpečných známostiach alebo rola Emílie Marty v Čapkovej hre Vec Makropulos, za ktorú získala aj národnú cenu. V Národnom divadle sa stretla so svojim druhým manželom, ktorým je herec Luděk Munzar.

V pražskom Národnom divadle vystupovala do roku 1990, kedy odišla spoločne so svojím manželom Luďkom Munzarom pre nezhody s vtedajším vedením činohry ohľadne ďalšieho smerovania súboru. Na prvej českej divadelnej scéne účinkovala celých 25 rokov. Po odchode z Národného divadla obaja manželia cestovali po celých Čechách s predstavením S vůní šminek a benzínu.

Od roku 1995 bola Hlaváčová členkou hereckého súboru Divadla na Vinohradech, kde stvárnila veľa výrazných úloh, napríklad Jeannete Burmeisterovú v hre Donaha!, Hanu Kennedyovú v hre Mária Stuartovna, sedemdesiatročnú Albertinu v hre Albertina, Mag Folanovú v Krásce z Leenane a Emmu Cristano v hre Família. Za účinkovanie v hre Křehká rovnováha sa v roku 1996 stala držiteľkou ceny Thálie.

Jana Hlaváčová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)


Na filmovom plátne Hlaváčová debutovala už ako študentka vysokej školy – úlohou sprievodkyne Čedoku Mefistofely v úspešnej komédii Kam čert nemůže (1959) režiséra Zdeňka Podskalského. Napriek tomu, že nebola v centre filmového diania, získala herečka aj ďalšie zaujímavé role napríklad vo filmoch Noční host (1961) alebo Pieseň o sivom holubovi (1961). Spolu s manželom Munzarom si zahrala vo filme Lev s bílou hřívou (1986). Nezabudnuteľná bola aj v úlohe zdravotnej sestry Toničky v komédiách Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993) a Jak básníci neztrácejí naději (2003).

Objavila sa aj v televíznych inscenáciách a seriáloch ako Eliška a její rod (1966), Byl jednou jeden dům (1974), Chalupáři (1975), Dnes v jednom domě (1979), Vlak dětství a naděje (1985), Rodáci (1988), Náměstíčko (2004), Hraběnky (2007). Významne sa uplatnila tiež v dabingu a pedagogicky pôsobila aj na DAMU. V roku 2011 zo zdravotných dôvodov prerušila svoju umeleckú činnosť.

Jana Hlaváčová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)


Keď po 18 rokoch odišla z Divadla na Vinohradoch, hovorilo sa o Parkinsonovi, neskôr aj o Alzheimerovi. Podľa jej dcéry Barbory nie je ani jedna z diagnóz správna. Sami doktori vraj tápu. „Isté je, som nemožná a už k ničomu,” vyhlásila herečka vo februári pre Aha! 

Už nejaký čas je viac-menej izolovaná a neudržiava kontakt ani so sestrou Danou. „Odvtedy, ako som ležiak, so sestrou nie sme ani v kontakte. Nevieme o sebe. Nemám na ňu ani telefón. Ja mám ale dosť čo robiť so sebou, nezostávajú mi sily starať sa o niečo iné,” povedala Jana. A Dana o kontakt evidentne tiež záujem nemá. 

Dana Hlaváčová
Zobraziť galériu (6)
Dana Hlaváčová  (Zdroj: FS Barrandov)

Viac o téme: Jana Hlaváčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu