Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na obrazovkách veselý, doma závislý a depresívny: Známy herec sa pokúsil o samovraždu!

Owen Wilson Zobraziť galériu (5)
Owen Wilson (Zdroj: Touchstone Pictures)

LOS ANGELES - Jeho doménou sú najmä romantické komédie. No nie vždy život hercov korešponduje s tým, v akej škatuľke ich má verejnosť. Dnešný oslávenec Owen Wilson si prešiel závislosťami, depresiami a dokonca sa pokúsil o samovraždu.

Owen Cunningham Wilson sa narodil 18. novembra 1968 v Dallase v štáte Texas (USA) do rodiny úradníka a fotografky. O herectve zo začiatku neuvažoval. Po skončení strednej školy študoval na vojenskej akadémii v Novom Mexiku.

Galéria: Owen Wilson

Neskôr sa však zapísal na Texaskú univerzitu, kde sa zoznámil s budúcim režisérom Wesom Andersonom. Spolu napísali scenár ku krátkometrážnemu filmu Bottle Rocket (Grázli, 1994). V roku 1996 sfilmovali jeho rozšírenú verziu, ktorá zožala úspech na festivale Sundance a o film prejavila záujem produkčná spoločnosť Gracie Films. V nízkorozpočtovej snímke si spolu s Owenom zahral aj jeho brat Luke. Herca si všimol aj Hollywood a prvé ponuky nenechali na seba dlho čakať.

V roku 1996 vynikol aj v menšej úlohe v komédii Cable Guy (Opravár), ktorú režíroval herec Ben Stiller.

Owen Wilson a Jim
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Columbia Pictures)


Hollywoodsky svetlovlasý fešák sa objavil aj v komerčne úspešnej Anakonde a v roku 1998 účinkoval s ďalším hviezdnym obsadením v snímke Michaela Baya Armageddon o záchrane sveta.

Nasledovali filmy s Jasonom Schwartzmannom v komédii Rushmore (Ako som balil učiteľku, 1998) a s Benom Stillerom drámu Permanent Midnight (Nikdy nekončiaca polnoc, 1998), ktorá vznikla na motívy populárnej autobiografie Jerryho Stahla, autora seriálov Alf a Mesačný svit.

Neskôr sa mu ušla jedna z veľkých rolí v horore The Haunting (Zámok hrôzy, 1999). Film sa však skončil fiaskom a oveľa lepšie uspel Wilson v komediálnom westerne Shanghai Kid (Vtedy na východe, 2000), kde si zahral hlavnú úlohu po boku akčného hrdinu Jackieho Chana. Film vypredával kiná, a tak bola Wilsonovi ponúknutá aj rola v akčnej snímke Behind Enemy Lines (Za nepriateľskou líniou, 2001). Išlo o jednoduchý akčný film s tematikou vojny v Juhoslávii. Zaujímavosťou je, že počas nakrúcania v Zádielskej tiesňave na Slovensku si Owen Wilson zlomil ruku a musel byť ošetrený v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.

Owen Wilson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: 20th Century Fox)


Sympatický filmový hrdina účinkoval v roku 2000 aj v komédii Foter je lotor aj v The Royal Tenenbaums (Taká zvláštna rodinka, 2001). V roku 2002 dorazila do kín komédia I Spy (Som agent) a vydarené pokračovanie filmu Vtedy na východe. Druhý diel niesol názov Shanghai Knights (Rytieri zo Šanghaja, 2003).

Popularitu priniesla hercovi aj snímka The Life Aquatic with Steve Zissou (Život pod vodou,2004), alebo ďalšie pokračovanie komédie Meet the Fockers (Jeho foter, to je lotor!, 2004), kde si zahral s Robertom de Nirom. Rok 2005 sa považuje za vrchol kariéry Owena Wilsona. Spolu s Vince Vaughnom spojili svoje sily a nakrútili skvelú komédiu Wedding Crashers(Ako uloviť družičku), ktorá v amerických kinách zarobila 200 miliónov dolárov.

V osobnom živote herca onedlho nastali problémy a 26. augusta 2007 sa Wilson pokúsil o samovraždu. Podrezal si žily na zápästí ľavej ruky a užil väčšie množstvo liekov. Predchádzala tomu vraj závislosť od kokaínu a heroínu a tiež depresie. „Má svojich démonov, na určitej úrovni ich dokázal roky zvládať,” povedal jeden z jeho priateľov pre médiá. 

Po jeho záchrane, absolvovaní liečenia a zotavení sa opäť vrátil k práci pred kamerou. Tentokrát si divákov získal úlohou v tragikomédii Marley & Me (Marley a ja, 2008). "Psí bestseller" upravil do scenárovej podoby Scott Frank.

Owen Wilson a Jennifer
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Fox Pictures)


Hviezdami romantickej komédie Woodyho Allena Midnight in Paris (Polnoc v Paríži, 2011) boli Owen Wilson a Marion Cotillardová, ako aj manželka francúzskeho prezidenta Carla Bruni.

Herec svojich fanúšikov nesklamal ani v nečakanom vtipnom putovaní za poznaním kto je otec v snímke Bastards (Bastardi, 2017). Režisér Stephen Chbosky v fascinujúcej a dojímavej snímke Wonder (Obyčajná tvár, 2017) ponúkol hlavné úlohy hercom - Julii Roberts a Owenovi Wilsonovi. Príbeh okúzľujú detské postavy, vďaka ktorým je divák presvedčivo vtiahnutý do deja.

Owen Wilson považuje za tajomstvo svojho komediálneho úspechu vlastný, niekoľkokrát zlomený nos, prezradil to pre časopis InStyle.

Owen Wilson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Viac o téme: Owen Wilson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu