Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda z filmu Zelená míľa nemá pokoj ani po smrti: Vojna o majetok!

Michael Clarke Duncan Zobraziť galériu (6)
Michael Clarke Duncan (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Americký herec Michael Clarke Duncan (†54) sa počas svojej kariéry objavil vo viacerých známych filmoch. Najviac sa však do pamäte ľudí zapísal svojou úlohou vo filme Zelená míľa, za ktorú si dokonca vyslúžil nomináciu na Oscara. Práve dnes by oslávil tento umelec svoje narodeniny.

Michael Clarke Duncan sa narodil 10. decembra 1957 v americkom meste Chicago v štáte Illinois. O jeho výchovu sa starala len matka Jean, keďže jeho otec svoju rodinu opustil. Vyrastal spoločne so svojou sestrou Judy.

Jeho sny však v mladosti neboli vôbec spojené s herectvom. Duncan chcel byť hviezdou amerického futbalu a dokonca bol aj na skúške v tíme Chicago Bears, ktorý hráva v najprestížnejšej lige sveta NFL.

Jeho matka sa však bála, že by sa mohol vážne zraniť. Duncan jej obavy vypočul a rozhodol sa, že skúsi kariéru herca. Vtedy však matka ochorela, a tak musel zaistiť svoju rodinu. Preto sa rozhodol začať pracovať ako vyhadzovač a osobný ochrankár. Práve pri tejto práci sa prvýkrát stretol s filmovými hviezdami, keďže sa staral o bezpečnosť takých mien, akými sú Will Smith, Martin Lawrence či Jamie Foxx.

Osudové priateľstvo

Prácu osobného strážcu však opustil po tom, ako bol jeho klient, rapper Notorious B.I.G., zavraždený. Následne účinkoval vo viacerých reklamách a menších úlohách vo filmoch, kde si zahral bodyguardov. 

Prelomovým sa pre neho stal až film Armagedon. Dôležitým bol pre neho hneď z dvoch dôvodov. Prvým z nich bolo samotné účinkovanie v tomto úspešnom počine, ktorý si získal množstvo fanúšikov po celom svete. Hviezdy ako Bruce Willis, Liv Tyler či Ben Affleck boli zárukou úspechu.

Michael Clarke Duncan
Zobraziť galériu (6)
Michael Clarke Duncan  (Zdroj: 1998 Touchstone Pictures)

Druhým dôvodom bolo to, že pri natáčaní sa spriatelil s jeho hlavným hrdinom, spomínaným Willisom. Ich kamarátstvo bolo natoľko silné, že slávny herec sa značnou mierou pričinil o to, aby Duncan dostal svoju životnú úlohu vo filme Zelená míľa.

Práve postava Johnna Coffeyho je tá, s ktorou si tohto umelca spojí drvivá väčšina fanúšikov. Za svoj výkon bol odmenený nielen širokou verejnosťou, ale aj filmovými kritikmi. Dokonca si vyslúžil aj nomináciu na Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

Michael Clarke Duncan
Zobraziť galériu (6)
Michael Clarke Duncan  (Zdroj: 2001 Warner Bros.)

Nechutné hádky o jeho majetok

Duncan zomrel ako 54-ročný po tom, ako strávil posledné týždne svojho života v nemocnici. 13. júla 2012 utrpel vážny infarkt a 3. septembra prišla z USA veľmi smutná správa. Obľúbený herec zomrel na zlyhanie dýchania. Táto informácia zasiahla všetkých fanúšikov filmu a hold mu vzdávali po celom svete tie najväčšie mená svetového šoubiznisu.

Následne však nastali veľké nezhody medzi jeho vtedajšou partnerkou Omarosou Manigault a zvyškom hercovej rodiny. Tá totiž obvinila jeho priateľku z toho, že tesne pred smrťou klamala o tom, že sa zasnúbili a že predala časť jeho vlastníctva bez ich vedomia. 

Manigault nakoniec zdedila väčšinu hercovho majetku, čo sa však nepáči hlavne Duncanovej sestre Judy. Tá tvrdila, že ho pred smrťou zmanipulovala, aby zmenil svoj závet. Ich spor o Duncanov majetok trvá až do dnešných dní.

Viac o téme: Michael Clarke Duncan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu