Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutné výročie: Nezabudnuteľný Derrick je mŕtvy už 11 rokov

Horst Tappert Zobraziť galériu (4)
Horst Tappert (Zdroj: orf)

WUPPERTAL - Nemeckého herca Horsta Tapperta preslávila rola nezabudnuteľného policajného inšpektora z televízneho detektívneho seriálu Derrick, ktorý sa nakrúcal takmer 25 rokov. Populárna séria sa vysielala nielen v Európe vrátane bývalého Československa, ale aj v Číne. Už je to 11 rokov od úmrtia služobne najstaršieho nemeckého televízneho kriminalistu.

Horst Tappert rodák z nemeckého Elberfeldu, dnešného mesta Wuppertal, sa narodil 26. mája 1923. Absolvoval štúdium na obchodnej škole. Po skončení druhej svetovej vojny sa zamestnal ako účtovník v divadle Altmark v meste Stendal. Neskôr sa začal aj sám zaujímať o herectvo a v roku 1956 zakotvil na renomovanej divadelnej scéne Münchner Kammerspiele v Mníchove. Na jej divadelných doskách pôsobil jedenásť rokov. Po odchode z mníchovského divadla bol hercom na voľnej nohe a venoval sa nielen divadlu, ale aj filmu, rozhlasu a televízii.

Smutné výročie: Nezabudnuteľný Derrick
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: orf)

Na striebornom plátne debutoval na sklonku 50. rokov minulého storočia. Bol súčasťou hereckého tímu v snímke Wir Wunderkinder (My zázračné deti, 1958). Štýl rozprávania tohto príbehu, nakrúteného podľa rovnomenného satirického románu Huga Hartunga je originálny. Dvaja kabaretiéri (jedným z dvojice bol Tappert) vtipným slovom a pesničkami pred plátnom odhaľujú životné osudy dvoch bývalých spolužiakov. Komplikované obdobie nemeckých dejín zobrazil režisér snímky Kurt Hoffmann s nevídanou noblesou, ostrovtipom a skvelou satirou. V dobrodružnom špionážnom príbehu o kameni mudrcov, ktorý viac menej pripomenul české paródie (Čtyři vraždy stačí drahoušku) s názvom Der Teufel kam aus Akasava exceloval Tappert v roku 1971. O rok neskôr sa objavil v detektívnom príbehu s názvom Der Todesrächer von Soho. Režisér kládol dôraz na slovné prestrelky medzi detektívom a jeho tímom. Herca obsadil do jemu neobvyklej úlohy zloducha, ktorý je zapletený do výroby drog.

Popularitu priniesla hercovi rola v detektívnom televíznom seriáli Derrick, ktorý produkovala nemecká televízia v rokoch 1974-1998. Séria napínavých príbehov sa stala jedným z najpredávanejších nemeckých televíznych projektov. Televízna stanica priniesla celkovo 281 jeho hodinových epizód. Na rozdiel od amerických kriminálok, plných sexu, krvi, prestreliek a divokých naháňačiek, kládli autori seriálu väčší dôraz na atmosféru a psychologický moment. Dejová línia a charakter postáv väčšmi vyhovovali vkusu európskeho diváka. Tappert vystupoval nie príliš hlučne, skôr zdvorilo, bol vždy šarmantný a slušne oblečený. "Derrick je postava policajta. Na začiatku som s ňou veľmi experimentoval...chcel som sa trochu podobať na Jamesa Stewarta," prezradil herec pred rokmi v rozhovore pre nemecký denník Der Süddeutsche Zeitung. Spoločne s nemeckým hercom Fritzom Wepperom, ktorý stvárnil Derrickovho kolegu Harryho, tvorili nerozlučný tandem takmer 25 rokov, počas ktorých sa seriál nakrúcal.

Fritz Wepper, Herbert Reinecker
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Úloha inšpektora Derricka Tappertovi priniesla mnohé ocenenia, vrátane vysokého štátneho vyznamenania za zásluhy od vtedajšieho nemeckého prezidenta Romana Herzoga, nemeckú cenu Golden Bambi, taliansku Premio Regia - ekvivalentu Emmy Award či holandský Strieborný tulipán.

Herec účinkoval na filmovom plátne aj v nasledujúcich rokoch. Úlohu kardinála stvárnil v roku 2000 v psychologickom príbehu s názvom Der Kardinal - Der Preis der Liebe (Kardinál - Cena lásky).

Svoj ďalší televízny film Herz ohne Krone (Srdce bez koruny, 2003) nakrúcal Tappert v roku 2002 v Rumunsku. Bol to príbeh o múdrosti a tolerancii, v ktorom stvárnil transylvánskeho kráľa.

Pred smrťou žil Horst Tappert už dlhší čas so svojou treťou manželkou viac-menej v ústraní. Zomrel 13. decembra 2008 v nemocnici v Mníchove vo veku 85 rokov.

V apríli v roku 2013 nemecké médiá priniesli informácie, ktoré naštrbili povesť obľúbeného herca. Horst Tappert, alias inšpektor Derrick údajne slúžil počas druhej svetovej vojny v obávanej nacistickej jednotke SS. Poukázal na výskum nemeckého sociológa Jörga Beckera, o ktorého výsledkoch informoval nemecký denník Die Welt.

Smutné výročie: Nezabudnuteľný Derrick
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: orf)

Viac o téme: Horst Tappert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu