Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jakubiskova niekdajšia milenka: Jedna z najsexi Češiek a... Fú, veď bola vtedy vydatá!

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (5)
Juraj Jakubisko (Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA - Volajú ju česká Bardotka a muži jej doslova padali k nohám. Jej srdce si na tri roky uchmatol aj režisér Juraj Jakubisko. Herečka Olga Schoberová však bola v tom čase vydatá.

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938. Svoju umeleckú kariéru začal štúdiom fotografie na Strednej umelecko-priemyslovej škole v Bratislave, ktorú absolvoval v roku 1957. V rokoch 1959-1966 študoval na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akademie múzických umení.

Jakubiskova niekdajšia milenka: Jedna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

Galéria: Juraj Jakubisko

Po absolutóriu režijne debutoval filmom Kristove roky (1967). Nasledovali filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a tragikomédia Dovidenia v pekle, priatelia (1970, dokončená 1990), ktoré zakázali v 70. rokoch minulého storočia a Jakubisko sa mohol venovať len dokumentárnej tvorbe.

Práve pri nakrúcaní posledného filmu sa zamiloval do herečky Olgy Schoberovej, ktorá mala v snímke erotické scény. „Spomínam na Olinku a tie roky veľmi rád. Miloval som ju, nemám dôvod to tajiť,” priznal po rokoch. 

Nuž, ale jeden dôvod by sa predsa len našiel. Česká Bardotka totiž v tom čase nebola voľná. „Áno, tam sme si začali. Nemala by som o tom ale hovoriť. V tom čase som bola už vydatá,” povedala českým médiám. Ich románik trval tri roky. 

Olga Schoberová vo filme Dovidenia v pekle, priatelia
Zobraziť galériu (5)
Olga Schoberová vo filme Dovidenia v pekle, priatelia  (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

Jakubiskov film Postav dom, zasaď strom (1979), ktorý nakrútil po niekoľkoročnej odmlke bol majstrovským dielom. Nasledovala komédia Nevera po slovensky (1980). Vrcholom jeho tvorby 80. rokov 20. storočia je historická sága Tisícročná včela (1983), ktorá získala množstvo ocenení, podobne ako filmová rozprávka Perinbaba (1985). Predrevolučné obdobie uzavrel filmom Sedím na konári a je mi dobre (1989).     

Po roku 1990 sa Juraj Jakubisko režisérsky podieľal na filmoch Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), Nejasná správa o konci sveta (1997), Post Coitum (2004), Bathory (2008) a i.

Za svoju tvorbu získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Od januára 2003 je Juraj Jakubisko nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za zásluhy v oblasti slovenskej kinematografie. V roku 2016 získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. V októbri 2016 mu udelil český prezident Miloš Zeman pri príležitosti osláv 98. výročia vzniku samostatného Československa medailu za zásluhy I. stupňa v oblasti umenia.

Jakubiskova niekdajšia milenka: Jedna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pri príležitosti Jakubiskových 75. narodenín vyšla v roku 2013 jeho autobiografia Živé striebro, v ktorej zachytil prvých tridsaťtri rokov svojho života.

Od roku 1993 žije Juraj Jakubisko spolu s manželkou, herečkou a producentkou Deanou Horváthovou v českej metropole Prahe. V roku 2012 sa stal zrejme najstarším pacientom, ktorému v Česku lekári dali nové srdce. 

Jakubiskova niekdajšia milenka: Jedna
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: Juraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu