Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozí ďalší odklad: Europarlament odmietne akúkoľvek dohodu o brexite bez írskej poistky

(Zdroj: TASR/ AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa po stredajšej vyše trojhodinovej rozprave o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ zaviazali odmietnuť akúkoľvek dohodu o brexite, ktorá nebude obsahovať tzv. írsku poistku.

Naznačili, že ďalší odklad brexitu je možný, ak o to požiada britská strana, a spresnili, že za "tvrdý brexit", ak k nemu dôjde, bude zodpovedná Británia. Podľa reakcií väčšiny poslancov, ktorí sa k slovu prihlásili po vystúpení predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, je súčasná dohoda o brexite spravodlivá a vyvážená a poskytuje potrebnú právnu istotu.

Poslanci v prijatom uznesení zdôraznili, že EP podporuje "riadený brexit", čiže vystúpenie Británie na základe dohody s Európskou úniou. Za tento postoj hlasovalo 544 europoslancov, 126 bolo proti a 38 sa zdržalo hlasovania. Podľa textu uznesenia zaručuje súčasná dohoda o brexite práva a životné istoty tak európskych, ako aj britských občanov, prináša mechanizmus finančného vyrovnania záväzkov Spojeného kráľovstva voči rozpočtu EÚ a rieši žiadosť Londýna o prechodné obdobie po brexite.

Okrem toho "rozvodová dohoda" v rámci írskej poistky poskytuje potrebný mechanizmus na zabezpečenie súčasného režimu hraníc v Írsku, chráni Veľkonočnú dohodu zaručujúcu mier na ostrove a zabezpečuje spoluprácu medzi severom a juhom ostrova.

Alternatívne riešenia

Europoslanci dali najavo ochotu preskúmať "alternatívne riešenia" írskej poistky, ktoré by platili len pre Severné Írsko, ak by boli tieto opatrenia právne priechodné a dôveryhodné a v súlade s hlavnými zásadami EÚ. Zároveň však zdôraznili, že europarlament ako inštitúcia neodsúhlasí dohodu o brexite bez írskej poistky.

S odkazom na politický vývoj v Spojenom kráľovstve europoslanci zdôraznili, že Briti by mali prevziať plnú zodpovednosť za prípadný "tvrdý brexit" a za vážne následky, ktoré by tento scenár znamenal. EP v tejto súvislosti upozornil, že scenár brexitu bez dohody nezbaví Britániu jej povinnosti a záväzkov v oblasti finančného vyrovnania, ochrany práv občanov a dodržiavania mierovej dohody v Severnom Írsku. To sú základné predpoklady na to, aby europarlament schválil akúkoľvek podobu budúcich - pobrexitových - vzťahov medzi EÚ a Britániou.

Zákonodarný zbor Európskej únie dal zároveň najavo, že podporí ďalšie možné predĺženie rokovacieho obdobia o brexite - po dátume stanovenom na 31. októbra -, ak o to požiada vláda Spojeného kráľovstva. Odklad brexitu by však podľa europoslancov nemal mať vplyv na prácu a fungovanie inštitúcií EÚ. Brexit bude jednou z hlavných tém októbrového summitu EÚ v Bruseli. Akúkoľvek dohodu o brexite alebo medzinárodnú dohodu EÚ so Spojeným kráľovstvom bude musieť schváliť Európsky parlament.

Joachim Lang je proti ďalšiemu odloženiu

Šéf Federácie nemeckého priemyslu Joachim Lang sa vyslovil proti tomu, aby sa Veľkej Británii na poslednú chvíľu poskytla možnosť odloženia jej odchodu z Európskej únie. Zároveň v stredu povedal, že hoci brexit bez dohody je pre firmy "úplne najhorším scenárom", odloženie termínu odchodu Británie na poslednú minútu len zvýši neistotu.

Lang poznamenal, že už terajšie odloženie do 31. októbra firmám spôsobilo "zbytočné výdavky" a neposunulo politické vyjednávania dopredu. Podľa šéfa Federácie nemeckého priemyslu by sa malo odloženie poskytnúť iba s "jasnou cestovnou mapou". Terajší stav je taký, že britská vláda sa "zahráva s ohňom", uviedol.

Viac o téme: EuroparlamentBrexitírska poistkaJoachim Lang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu