Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Johnson vyzval úniu, aby prehodnotila svoj postoj k brexitovej zmluve: Tvrdá odpoveď Junckera

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson vyzval vo štvrtok Európsku úniu (EÚ), aby prehodnotila svoj odmietavý postoj voči opätovnému prerokovaniu brexitovej zmluvy. Vo svojom prvom vystúpení vo funkcii premiéra v Dolnej komore britského parlamentu uviedol, že vyvinie maximálne úsilie na to, aby Londýn opustil úniu načas, teda do 31. októbra.

Johnson odmieta dohodu o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala jeho predchodkyňa v premiérskom kresle Theresa Mayová. Trvá na tom, že napriek tomu, že je za dohodu s úniou, krajina je lepšie pripravená, ako sa všeobecne predpokladá, aj na opustenie únie bez dohody. "Dúfam, že EÚ bude rovnako pripravená a prehodnotí svoje terajší nesúhlas s akoukoľvek zmenou v dohode o vystúpení," povedal Johnson. Ak sa tak nestane, Veľká Británia bude podľa neho musieť odísť bez dohody.

Johnson má teraz menej ako 100 dní na to, aby naplnil svoj sľub, že jeho krajina opustí EÚ do 31. októbra po, ako hovorí, "troch rokoch nepodloženej nedôvery v seba" počas vlády Theresy Mayovej.

Johnson pred poslancami tiež odmietol názory "skeptikov a pochybovačov" a povedal, že má v úmysle opätovne oživiť "našu skvelú Veľkú Britániu a urobiť z tejto krajiny najlepšie miesto na zemi. A keď poviem najlepšie miesto na zemi, som si vedomý, že niektorí ma môžu obviniť zo zveličovania, avšak je užitočné predstaviť si trajektóriu, na ktorú by sme sa teraz mohli vydať".

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Foto / Frank Augstein)

Škótsky poslanec ho označil za posledného premiéra Británie

Ako "posledného premiéra Spojeného kráľovstva" privítal poslanec britského parlamentu za Škótsku národnú stranu (SNP) Ian Blackford nového premiéra Borisa Johnsona, ktorý po prvý raz v tejto funkcii vystúpil v Dolnej snemovni. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízna stanica Sky News.

"Škótsko nehlasovalo za brexit, nehlasovali sme za brexit bez dohody a určite sme nehlasovali za tohto premiéra," povedal Blackford, podľa ktorého by bol odchod Británie z EÚ bez dohody "ekonomickým šialenstvom" a Johnson nijaký plán brexitu nemá vypracovaný.

"Ak sa premiér pokúsi dostať Spojené kráľovstvo z EÚ bez dohody, my mu v tom zabránime. Parlament toto šialenstvo zastaví," povedal Blackford a zároveň vyzval Johnsona, aby konal čestne a vyhlásil parlamentné voľby.

Tvrdá odpoveď od Junckera

O zmluve o odchode Británie z Európskej únie sa už nebude rokovať, povedal vo štvrtok novému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa agentúry AP Juncker v telefonickom rozhovore s Johnsonom nazval existujúcu dohodu "najlepšou a jedinou možnou dohodou".

Predseda Európskej komisie (EK)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu