Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kríza pokračuje! Britský parlament odmietol ďalšie hlasovania

Britský parlament odmietol ďalšie hlasovanie.
Britský parlament odmietol ďalšie hlasovanie. (Zdroj: SITA/House of Commons/PA via AP)

LONDÝN - Dolná snemovňa britského parlamentu v stredu odmietla pokračovať v indikatívnych hlasovaniach o alternatívach brexitu. Po tom, ako sa hlasovanie o tejto otázke skončilo nerozhodne pomerom hlasov 310 k 310, rozhodol svojím hlasom v neprospech poradných hlasovaní predseda Dolnej snemovne John Bercow. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Ako upozorňuje Sky News, išlo o prvý prípad za posledných vyše 25 rokov, keď musel pre nerozhodný počet hlasov poslancov hlasovať aj predseda Dolnej snemovne. Naposledy nastala podobná situácia v roku 1993 počas rokovania o Maastrichtskej zmluve. V ďalšom kole hlasovaní prešiel o jeden hlas návrh zaväzujúci britskú premiérku Theresu Mayovú požiadať o ďalšie odloženie termínu brexitu s cieľom vyhnúť sa odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody.

Spojené kráľovstvo malo pôvodne Úniu oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup. Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

Viac o téme: ParlamentHlasovanieVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu