Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto sa Britom páčiť nebude: Aj po plánovanom vystúpení z EÚ musia platiť Bruselu až do roku 2023

Günther Oettinger
Günther Oettinger (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Aj po plánovanom vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie v roku 2019 má Londýn podľa Európskej komisie záväzok prevádzať financie do Bruselu, a to až do roku 2023. "Európska únia očakáva, že sa Briti budú kedysi daných prísľubov držať," uviedol komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger pre nadchádzajúce vydanie nemeckých novín Welt am Sonntag. "Musia naplniť svoje finančné záväzky v plnom rozsahu do konca roku 2020 a až do roku 2023 vykonávať platby Európskej únii," citovala ho dnes agentúra DPA.

Tzv. účet za brexit je jedným z hlavných sporných bodov v rozhovoroch medzi Londýnom a Bruselom. Podľa odhadov EÚ by mohlo ísť o vysokú dvojmiestnu miliardovú sumu. Hlavný vyjednávač Únie Michel Barnier sa vo štvrtok po skončení tretieho kola rokovaní v Bruseli sťažoval, že Británia už po brexite nechce dodržiavať niektoré záväzky prevzaté prostredníctvom EÚ.

Oettinger zdôraznil, že Spojené kráľovstvo sa zaviazalo do roku 2020 financovať časť z celkových príjmov rozpočtu EÚ. Stanovené to je v tzv. viacročnom finančnom rámci na obdobie rokov 2014 až 2020. "O tomto stanovení sa rozhodlo jednohlasne a so súhlasom britskej vlády za (premiéra) Davida Camerona v roku 2013," uviedol komisár a dodal, že ide o právne záväznú normu, ktorá tvorí napríklad v oblasti štrukturálnej a agrárnej politiky základ pre plánovanie pre milióny poľnohospodárov a obcí.

Viac o téme: Günther OettingerBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu