Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanecké mandáty sú rozdané: Vznik pravicovej koalície bude náročný, drsné hádky!

Novozvolení poslanci si prebrali osvedčenia. Zobraziť galériu (22)
Novozvolení poslanci si prebrali osvedčenia. (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Od parlamentných volieb ubehol ešte len týždeň, no aj za taký krátky čas stihli na povrch vyplávať škandalózne informácie, po ktorých museli strany zvolávať tlačovky a ich lídri vysvetľovať svoju minulosť, ale aj správanie sa v súčasnosti. Na slovenskej politickej scéne to doslova vrie a každý deň rokovaní o zostavení vlády so sebou prináša nové a nové prekvapenia. Ten dnešný, kedy si poslanci prebrali osvedčenie o zvolení do Národnej rady, nie je výnimkou.

Pravica je reálna možnosť, inak hrozia nové voľby: Sulíkova vláda by zrejme vyzerala takto!

Situáciu budeme aj počas víkendu pozorne monitorovať.

16:20 Generálna prokuratúra zabezpečí preverenie vyjadrenia Milana Mazureka z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko v súvislosti s jeho slovami na Facebooku o Adolfovi Hitlerovi, či nedošlo eventuálne k naplneniu zákonných znakov trestného činu extrémistického charakteru. Mazurek by mal do poslaneckých lavíc zasadnúť namiesto Andreja Medveckého, ktorý sa pre obžalobu z výtržníctva a ublíženia na zdraví, vzdal mandátu.

16:00 Primátor mesta Levoča Milan Majerský potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia. Na tento post ho navrhla Ľudová platforma ĽUD KDH. "Chceme KDH, ktoré bude oslovovať 15 až 25 percent voličov na Slovensku. Chceme, aby sa KDH zdynamizovalo, chceme aby sa všetky štruktúry volili na obdobie jedného roka," uvádza sa v stanovisku ĽUD KDH.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (22)
Milan Majerský

15:15 Matovič dnes na sociálnej sieti poukázal na komentár šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho v Hospodárskych novinách, v ktorom píše, že "každá zo štandardných strán musí vystúpiť zo svojej krabičky a zobrať na seba zodpovednosť", že "zodpovednosť musí nútiť štandardné politické strany prekročiť svoj tieň" a že "budúca koalícia, ak chce byť pozitívne zapísaná do dejín, by mala vzniknúť na základe dobrého programového vyhlásenia, a nie na základe princípu: aby čísla vyšli". Matovič to chápe tak, že Világi posiela Most-Híd do koalície so Smerom-SD, uviedol hovorca Mostu-Híd Matej Kováč.

 

Oligarcha Oszkár Világi už rozhodol.V dnešnom komentári v HN tvrdí, že Most-Híd by sa mal správať zodpovedne a mal by ...

Posted by Igor Matovic on 11. marec 2016

Matovič uviedol, že jeho status nebol útokom na Most-Híd, ale len zhutneným obsahom komentára Világiho. "Nerozumiem, prečo Most-Híd na mňa vlastne útočí. Ak majú s komentárom nejaký problém, mali by kontaktovať pána Világiho," uzavrel Matovič.

14:40 Podpredsedníčku #Siete Katarínu Cséfalvayovú nehnevá, že nebola vopred informovaná o nedeľňajšom neoficiálnom rokovaní šéfa strany Radoslava Procházku s Robertom Kaliňákom zo Smeru-SD. Procházka má jej dôveru. "Predsedníctvo mu dalo mandát na oficiálne rokovania o vytvorení pravicovej vlády, ich priebeh a výsledok ma bude zaujímať," podotkla.

Katarína Cséfalvayová
Zobraziť galériu (22)
Katarína Cséfalvayová  (Zdroj: TASR)

13:34 Politická agenda strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je podľa Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre ohrozením demokracie, ľudských práv či humanizmu v našej spoločnosti. Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, agenda posilňuje extrémistické skupiny, ktoré ohrozujú bezpečnosť obyvateľov Slovenska. "Vyjadrujeme nesúhlas s obsahom programu politickej strany Kotleba – ĽSNS a obzvlášť s tými časťami, ktoré sú zamerané proti Rómom," uviedla riaditeľka ústavu Jurina Rusnáková.

13:15 Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic opäť zopakoval, že v zločineckých kruhoch a v prostredí finančných skupín vládne panika. Majú podľa neho záujem o to, aby nevznikla pravicová vláda, pretože im pôjde po krku. Lipšic im odkazuje, že zavedie trestnoprávnu zodpovednosť aj pre vysokopostavených politikov či finančníkov. "Je a bude to vojna nervov, a ja mám tie nervy pevné," dodal.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (22)
Daniel Lipšic  (Zdroj: SITA)

13:01 Vyhlásenie strany Most-Híd

Most-Híd vyzýva všetky strany, ktoré sa zúčastňujú rokovaní o zostavení pravicovej vlády k uvážlivým, stabilizujúcim krokom a vyjadreniam

Odmietame Smer

Strana Most-Híd je štandardnou politickou stranou a takto sa správa aj pred voľbami a aj v situácii po voľbách do NR SR. Na postoji Most-Híd sa od volieb nič nemení, odmietli sme rokovať o zostavení vlády s Robertom Ficom a budeme pokračovať v rokovaniach o vytvorení stabilnej pravicovej vlády. Pritom bude dôležité, koľko mandátov vie do takejto zostavy garantovať každá zúčastnená strana, vrátane hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

Matovič hrá hry

Mrzí nás, že Igor Matovič pokračuje v hrách, ktoré rozohral pred voľbami. Neuvedomuje si, že takýmito krokmi ohrozuje rokovania o vytvorení pravicovej vlády. Ak ide Igorovi Matovičovi o zostavenie pravicovej vlády a nie o prekrytie svojich problémov, ktoré prv, alebo neskôr môžu spôsobiť problémy v koalícii, mal by s vyhláseniami voči kolegom už raz prestať, pretože dôveru, na ktorej musí vláda stáť, posúva na minimálnu úroveň.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (22)
Igor Matovič  (Zdroj: SITA)

12:55 Novými tvárami v parlamente budú aj Martina Šimkovičová zo strany Sme rodina - Boris Kollár a Karol Farkašovský zo SNS. Obidvaja kedysi pôsobili ako dlhoroční televízni moderátori.

Poslanecké mandáty sú rozdané:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR)

12:39 Priority strany #Sieť, ktoré musia byť podľa jej šéfa Radoslava Procházku v programovom vyhlásení novej vlády, sú rozumné a triezve. Týchto osem priorít tvorí dobrý základ pre ďalšie vyjednávani, povedal dnes novinárom líder SaS Richard Sulík.To, že je zároveň europoslancom, čo je nezlučiteľný post s členom NR SR, si uvedomuje a vyrieši to v pondelok. "Neujal som sa ešte mandátu poslanca NR SR, takže nie som v konflikte. Mám teraz niekoľko dní čas, ale je samozrejmé, že nemôžem byť poslancom aj tam aj tam. Budem to proaktívne riešiť," uistil.

Richard Sulík.
Zobraziť galériu (22)
Richard Sulík.  (Zdroj: TASR)

12:24 Pravicové strany si budú musieť vybrať, či chcú spolupracovať s človekom, ktorý má fotku s mafiánmi, alebo s mafiou. Vyhlásil to dnes líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. "Samozrejme, že ma to mrzí. Politika je bohužiaľ o menšom zle. Ľudia rozdali karty a teraz nebudeme skúšať donekonečna nové voľby, kým to vyjde," uzavrel Matovič na margo snímok Borisa Kollára s piťovcami.

Noví poslanci Daniel Lipšič, Robert Fico a Igor Matovič.
Zobraziť galériu (22)
Noví poslanci Daniel Lipšič, Robert Fico a Igor Matovič.  (Zdroj: TASR)

12:15 Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár nežiada žiadne ministerstvo v prípadnej pravicovej vláde, bude však trvať na tom, aby sa ministrom vnútra stal Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Kollár je totiž presvedčený, že za kauzou fotografií, na ktorých je spolu s odsúdeným bossom bratislavského podsvetia Jurajom Ondrejčákom alias Piťom, sú ľudia okolo Mariána Kočnera a Tomáša Rajeckého a ich údajné napojenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Boris Kollár.
Zobraziť galériu (22)
Boris Kollár.  (Zdroj: SITA)

12:10 Osvedčenia o zvolení si prevzalo všetkých 150 poslancov. Odovzdal im ich predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány, ktorý poslancom zablahoželal k zvoleniu do zodpovednej a významnej funkcie, od ktorej sa v demokracii odvíja všetko podstatné. Zvolených zákonodarcov zároveň poprosil, aby sa snažili navrátiť úctu a dôstojnosť mandátu poslanca. „Len zvolení zástupcovia ľudu majú v demokracii právo hovoriť v mene ľudí,“ konštatoval Bárány.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (22)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (22)
Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA)

12:02 Andreja Medveckého v parlamente nahradí Milan Mazurek (22), manažér e-shopu a predseda klubu strany za Prešovský kraj, ktorý sa tiež prezentuje veľmi vyhraneným názorom na migračnú krízu. Zúčastnil sa aj protiimigračného protestu, na ktorom verbálne napádal Arabov v Bratislave. Vulgárne pokrikoval na moslimskú rodinu, ktorú chránili policajti a na ktorú potom extrémisti začali hádzať kamene. Jeho profil na Facebook obsahuje výroky extrémistického charakteru.

11:56 Šéf Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba nevedel, že novozvoleného kandidáta do parlamentu Andreja Medveckého súdia z výtržníctva a ublíženia na zdraví. Pri zostavovaní kandidátky však vedel, že je v podmienke za jazdu pod vplyvom alkoholu. Povedal to dnes v Bratislave pred odovzdávaním osvedčení o zvolení za poslanca Národnej rady. Medvecký sa dnes svojho mandátu vzdal.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (22)
Marian Kotleba  (Zdroj: SITA)

11:45 Hoci novozvolení poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Jeho základná výška je 1961 eur. Poslancom patria okrem toho aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur.

Novozvolení poslanci NR SR
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

11:35  Do 150-miestneho parlamentu zasadne 77 nových poslancov, zvyšní členovia snemovne obhájili svoje miesta z predchádzajúceho volebného obdobia. Delegovaní zástupcovia sa však de iure stávajú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý poslanec sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

Poslaneckú premiéru zažíva aj Marian Kotleba.
Zobraziť galériu (22)
Poslaneckú premiéru zažíva aj Marian Kotleba.  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

11:20 Termín ustanovujúcej schôdze parlamentu, na ktorej poslanci zložia predpísaný sľub a zvolia orgány NR SR, zatiaľ známy nie je. Prezident Andrej Kiska ju musí podľa ústavy zvolať do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb.

11:15 Štyridsaťdeväť poslancov bude reprezentovať stranu Smer-SD. Dvadsaťjeden poslancov bude mať SaS, 19 Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti - NOVA. SNS bude v parlamente zastupovať 15 predstaviteľov. Osvedčenie o zvolení si prevezme aj 14 poslancov z Ľudovej strany Naše Slovensko. Jedenásť zákonodarcov budú mať strany Sme rodina a Most-Híd. Najmenšou parlamentnou stranou je strana Sieť s desiatimi poslancami.

Béla Bugár a Andrej Danko si podali ruky.
Zobraziť galériu (22)
Béla Bugár a Andrej Danko si podali ruky.  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

11:00 V budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave sa začalo slávnostné preberanie osvedčení o zvolení za poslanca Národnej rady. Kandidátom, ktorí boli zvolení v parlamentných voľbách 5. marca, osvedčenia odovzdáva predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Novozvolený poslanec Robert Fico.
Zobraziť galériu (22)
Novozvolený poslanec Robert Fico.  (Zdroj: TASR)

11:00 Cirkvi pôsobiace na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka. V otvorenom liste to uviedli viaceré osobnosti cirkevného a spoločenského života. List je reakciou na volebný úspech strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Takmer štyri desiatky signatárov vyjadrili znepokojenie nad zdržanlivosťou cirkví pri odsúdení zneužívania kresťanskej viery na šírenie extrémizmu.

Pod listom z 10. marca sú podpísaní evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel a Michal Havran, teológ Miroslav Kocúr, kazateľ Daniel Pastirčák, či napríklad fotograf a publicista Andrej Bán, sociológ Michal Vašečka, publicista Štefan Hríb a filozof Fedor Blačšák. Tí kritizujú, že hoci sa Konferencia biskupov Slovenska, evanjelická cirkev či Ekumenická rada cirkví v minulosti opakovane vyjadrovali k spoločenským témam, teraz mlčali.

Jedným z autorom listu je aj kazateľ Daniel Pastirčák.
Zobraziť galériu (22)
Jedným z autorom listu je aj kazateľ Daniel Pastirčák.  (Zdroj: SITA)

10:30 Boris Kollár ešte bude mať, čo vysvetľovať. Jeden z prítomných dovolenkárov, Tomáš Rajecký uviedol, že podnikateľ klame, ak tvrdí, že na Kube bol s priateľkou a s Jurajom Ondrejčákom, alias Piťom, sa stretol len náhodou. Podľa neho boli kamaráti a dovolenkovať šli spoločne.

Poslanecké mandáty sú rozdané:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: topky)

10:00 Po tom, čo na povrch vyplávala kauza okolo bitky cudzinca z Dominikánskej republiky, sa poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Andrej Medvecký vzdal svojho mandátu. Práve dnes si mal spolu s ďalšími 149 prevziať osvedčenie o zvolení za poslanca Národnej rady SR.

08:50 Líder strany SaS Richard Sulík sa vyjadril, že v prípade podpory od Borisa Kollára a zostavení vlády, bude ministrom zahraničných vecí a európskych záležítostí nestraník a najlepší diplomat pre predsedníctvo Slovenska v EÚ, konkrétne meno ale neuviedol.

Poslanecké mandáty sú rozdané:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Sulík Kollárovi verí

R. SULÍK: B. Kollár povedal, že s obchodom s drogami nič nemá a ja mu verím

08:00 Strany Most-Híd a SMK chcú v pondelok rokovať o možnej budúcej spolupráci. Neformálne informatívne stretnutie inicioval Most-Híd. Chce na ňom informovať SMK o plánoch do budúcnosti. Vie si predstaviť spoluprácu v regionálnych voľbách. Spájať sa však nechce. "Význam takéhoto kroku nevidíme," uviedol hovorca Mosta-Híd Matej Kováč. "Naším cieľom je, aby občania maďarskej národnosti a južného Slovenska mali po budúcich parlamentných voľbách silné zastúpenie v NR SR," vyhlásil tlačový odbor SMK.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

06:50 Pravica si k Robertovi Ficovi drží odmietavý postoj, čaká na rozhodnutie SNS. "Do hry vstupujú oligarchovia", upozornil dnes denník Sme. Kontakty s oligarchami udržiava Radoslav Procházka, ktorý je kamarát s podnikateľom Grošaftom. Ten má blízko k Pente. Dankovci (SNS) časť majetku získali počas privatizácie Vladimíra Mečiara. Kollárovým pobočníkom je Milan Krajniak, ktorý mal počas vlády Mikuláša Dzurindu funkciu člena prezídia Fondu národného majetku za KDH. Dokument SIS spomína akcionárov Smeru-SD: Juraja Širokého, Vladimíra Poóra, Jozefa Brhela, Ivana Kiňa a Fedora Flašíka.

06:30 Radoslav Procházka sa len pred dvomi dňami musel vyrovnať s odchodom svojho podpresedu Miroslava Beblavého a už mu hrozí, že príde aj o ďalších členov. Podľa informácií denníka Plus Jedeň deň totiž odchod zvažujú aj dvaja poslanci, Katarína Macháčková a Igor Janckulík, ktorým prekáža prípadné spojenie so Smerom.

Krutá predpoveď analytika o TEJTO pravicovej vláde: Aký bude osud Slovenska?!

06:00 Strana #Sieť včera večer predstavila osem bodov, ktoré by sa mali dostať do programového vyhlásenia novej vlády. Po dvojhodinovom rokovaní predsedníctva to povedal predseda strany Radoslav Procházka.

#Sieť bude presadzovať, aby súčasťou vládneho programu bolo prijatie protischránkového zákona, schválenie osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, predĺženie poberania príspevku na starostlivosť o dieťa z troch na päť rokov, servisný balíček pre podnikateľov, ktorého súčasťou bude aj úplné zdobrovoľnenie gastrolístkov, zrušenie dane zo straty a zvýšenie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a poľnohospodárov.

Poslanecké mandáty sú rozdané:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

#Sieť ďalej žiada urýchlenie výstavby R2 na Hornej Nitre, R3 na Orave a R4 na Zemplíne. Medzi prioritami je aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska na úroveň priemeru krajín EÚ, nárast verejnej investície do školstva o 30 percent v priebehu štyroch rokov a skrátenie čakacích lehôt na zdravotné výkony a na umiestnenie do domovov sociálnych služieb.

Viac o téme: Radoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu