Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál! Na ihrisku z eurofondov diskriminujú Rómov: Vstup povolený iba v párne dni!

Multifunkčné ihrisko v obci Hrčeľ Zobraziť galériu (2)
Multifunkčné ihrisko v obci Hrčeľ (Zdroj: Obec Hrčel)

HRČEĽ - Novozvolený poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a zároveň predseda OKS Ondrej Dostál poukazuje na segregáciu Rómov v obci Hrčeľ, okres Trebišov.

Ako informoval, na miestne multifinkčné ihrisko majú Rómovia povolený vstup len v určité dni. "V dňoch nepárneho čísla dátumu je multifunkčné ihrisko sprístupnené ostatným občanom. V dňoch párneho čísla dátumu je ihrisko sprístupnené rómskym občanom," uviedol Dostál s tým, že táto informácia je zverejnená aj na webovej stránke obce. 

"Rozdeliť dni, keď je ihrisko sprístupnené občanom v závislosti od toho, či sú, alebo nie sú Rómovia, je jasným prejavom segregácie a diskriminácie. Podľa Ústavy Slovenskej republiky sú si ľudia rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sa tiež podľa ústavy zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým, bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie," uviedol Dostál. Rozdeľovať v takejto situácii ľudí podľa ich národnosti, rasy či príslušnosti k etnickej skupine je podľa Dostála nesprávne a ľudsky neprípustné a tiež nezlučiteľné s princípmi demokratického právneho štátu. Zároveň to odporuje aj hodnotám Európskej únie, ktorej je Slovenská republika členom. "Dnes som listom zaslaným elektronickou poštou vyzval starostu obce, aby túto segregačnú prax zrušil. Zároveň som dal podnet verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, aby situácia preverila," povedal Dostál. 

Multifunkčné ihrisko bolo podľa Dostála postavené s finančnou podporou z fondov Európskej únie. "Vzhľadom na to som na situáciu upozornil aj Vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka," dodal Dostál.

Viac o téme: RómoviaSegregácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu