Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet v údive a rozhorčení: Slováci volili nacistov, Kotleba prebúdza démona Európy

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Návrat Hitlera?! Svet sa s obavami prizerá na výsledky našich parlamentných volieb. Prvý raz v histórii Slovenska sa do parlamentu dostali pravicoví extrémisti a spolu s nimi strach, že by sa dejiny mohli opakovať.

O úspechu nacionalistickej strany ĽSNS Mariána Kotlebu píšu viaceré svetové médiá. Vo vláde obsadia pravicoví extrémisti 14 kresiel po tom, ako vo voľbách dostali osem percent voličských hlasov. Ako uvádza ruská spravodajská sieť RT.com, Kotlebovi, ktorý vystupuje proti Európskej únii a NATO považuje za teroristickú organizáciu, dali hlas najmä mladí prvovoliči.

Čo sa bude teraz diať na Slovensku ďalej? TOP Scenáre vývoja, ktoré nás čakajú po voľbách!

Reprofoto RT
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto RT

O slovenskom volebnom šoku píše aj Washingtonpost či BBC. Ultranacionalistického Kotlebu, ktorý sa stal v roku 2013 županom Banskobystrického kraja, otvorene nazývajú neonacistom. Prezentoval sa v uniforme Hlinovej gardy a netají sa obdivom k Slovenskému štátu, ktorý fungoval podľa vzoru nacistického Nemecka. Bol autoritársky, klerofašistický a perzekvoval Židov. Slovensko si podľa Britov v hlavnom politickom prúde volilo strany, ktoré vo svojej predvolebnej kampani odmietali utečenecké kvóty a vystupovali proti ideám multikulturalizmu.

Reprofoto The Washington Post
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto The Washington Post

Reprofoto BBC
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto BBC

Návrat démona nacizmu?!

Zvolenie Kotlebu môže skomplikovať vnímanie Slovenska v zahraničí, ako dal do pozornosti minister zahraničných vecí Miroslav Lajčiak. Nemecký denník Welt si ešte v roku 2013, keď sa Kotleba stal predsedom Banskobystrického kraja, kládol otázku, či môže viesť jeho úspech k znovuzrodeniu nacizmu a démonického führera v Európe. Všimli si totiž podobnosti medzi Kotlebom a Hitlerom – aj Kotleba podnecuje proti menšinám, miluje uniformy a má radikálne názory. Hoci sprevádzalo Kotlebovo zvolenie zhrozenie, nebolo až takým veľkým prekvapením. Bolo reakciou na biednu situáciu a frustráciu Slovákov v krízových oblastiach krajiny.

Reprofoto Nytimes.com
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto Nytimes.com

O tom, čo výsledok parlamentných volieb prinesie Slovensku a Európe, možno zatiaľ len polemizovať. Ako pikošku na záver možno dodať, že na plote pred slovenským veľvyslanectvom v Bruseli sa po voľbách objavil transparent, na ktorom stálo: „Slovensko volilo nacistov“.

Reprofoto Welt.com
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto Welt.com

Viac o téme: KotlebaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu