Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké hodnotenie volieb: Politológovia si servítky pred ústa nekladú, tvrdé slová lídrom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predstavitelia vrcholovej politiky na Slovensku sú vysledkami parlamentných volieb 2016 otrasení. Ich najdôležitejšou úlohou je teraz zostaviť vládu. K povolebnej situácii sa vyjadrili významní slovenskí politológovia.

politológ Ján Baránek

V súvislosti s výsledkami parlamentných volieb 2016 pre kresťanskodemokratické strany Baránek uviedol, že je to katastrofa kresťanskej demokracie na Slovensku. "Tri takéto strany, KDH, SDKÚ-DS i #Sieť, vo voľbách prepadli, takže na tejto strane politického spektra sa bude musieť niečo udiať," upozornil Baránek.

O Kotlebovi nerozhodli prvovoliči

Politológ nečakal taký výrazný pokles Smeru-SD ani výsledok Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. "Nerozhodli o tom prvovoliči, Kotleba má svojich voličov, ten záber voličskej základne je širší," uviedol.

Veľké hodnotenie volieb: Politológovia
Zobraziť galériu (5)

Výzvou pre analýzu je pre Baránka aj nárast SaS. "Je to pre mňa veľká neznáma," priznal politológ. Richard Sulík podľa Baránka začal stúpať v posledných dvoch týždňoch pred voľbami vďaka svojim vystúpeniam v médiách. "Zrejme voličov presvedčil ekonomickým programom SaS a ľudia asi prijali jeho vysvetlenie pádu vlády Ivety Radičovej," uviedol Baránek.

Chýba základ pre zmysluplnú koalíciu

Rozloženie síl na základe výsledkov podľa Baránka nedáva základ pre zmysluplné a funkčné koalície. "Predčasné voľby sú veľmi, veľmi aktuálnou možnosťou riešenia tejto patovej situácie, ktorá nastala," doplnil politológ.

publicista Martin M. Šimečka     

Pre českú televíziu ČT24 sa publicista Martin M. Šimečka počas volebnej noci vyjadril k zostavovaniu novej vlády.

Kto by mal zostaviť vládu

Podľa jeho slov by bolo najlepšie, keby za SMER-SD zostavoval vládu vzhľadom na zložitú situáciu, ktorá na Slovesnku voľbami vznikla, Miroslav Lajčák, súčasný minister rezortu zahraničia.

Veľké hodnotenie volieb: Politológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

politológ Juraj Marušiak

Príčinou neúspechu KDH v parlamentných voľbách je strata vlastnej identity i personálna opotrebovanosť ľudí vo vedení hnutia. V súvislosti s volebnou porážkou kresťanských demokratov to povedal politológ Juraj Marušiak.

Absencia potenciálu lídrov

Za prepadom strany, ktorá v hlasovaní klesla pod päť percent, je podľa politológa viacero faktorov, jedným z najvýraznejších je absencia personálneho potenciálu jej lídrov. A to platí nielen o tých, ktorí sú na čele hnutia dlhodobo, ale i o tých, ktorí sú tzv. novými tvárami vo vedení KDH. "Ján Figeľ sa obklopil ľuďmi, ktorí neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu, jedinou ich pozitívnou vlastnosťou je bezpodmienečná lojalita k predsedovi," uviedol Marušiak.

Absencia vlastných tém

Volebný výsledok, ktorý hnutiu zavrel brány parlamentu, je podľa politológa výsledkom absencie vlastných tém vo verejnej diskusii. "Vždy sa len pridali k tomu, čo vymyslel niekto iný. Napríklad aj témy a diskusie, s ktorými prišla Aliancia za rodinu," upozornil. Poukázal tiež na to, že podobné kresťanskodemokratické strany v Taliansku, Rakúsku či Nemecku sa profilujú oveľa viac ľavicovo. "Žiadna z nich nepodporuje také protrhové a neoliberálne ekonomické návrhy, ako to bolo v prípade KDH tu na Slovensku," povedal.

Lídri si boli istí, to sa im vypomstilo

KDH sa podľa jeho slov vypomstilo to, že ignorovalo signály o strate dôvery medzi voličmi, ktoré priniesli prezidentské voľby v roku 2014 alebo častý odchod členov hnutia. "Lídri KDH si stále mysleli, že tú svoju osmičku majú istú," skonštatoval Marušiak. Či sa kresťanským demokratom podarí vrátiť do parlamentu, je podľa Marušiaka otázne. Istá šanca podľa neho existuje, aj vzhľadom na fakt, že KDH má členskú základňu, regionálne štruktúry a na základe dosiahnutého percenta hlasov vo voľbách bude mať aj štátny príspevok na svoju činnosť. "Takže, nedá sa to vylúčiť, no bude to veľmi ťažké a je otázne, či ešte bude s kým a či bude pre koho," uzavrel politológ.

Veľké hodnotenie volieb: Politológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

politológ Rastislav Tóth

Je to druhý najhorší spôsob, akým sa mohli skončiť voľby. Politológ Rastislav Tóth to skonštatoval pri hodnotení výsledkov hlasovania vo voľbách do NR SR.

Rozpad straníckej štruktúry

Podľa Tótha by aktuálny výsledkový variant negatívne prekonalo iba to, ak by 20 strán získalo po päť percent. Politológ vníma výsledky ako informáciu o rozpade straníckej štruktúry. "Znamenajú, že ľudia sú dezorientovaní, nevedia, čo si počať s právom voliť a potom hľadajú a hľadajú, až napokon volia zo zúfalstva strany, ktoré by ani nemuseli existovať," uviedol Tóth.

Výprask pre KDH

O takýto výprask si kresťanskí demokrati koledovali podľa Tótha už dlhšie. "Tým, že vo vedení ostávajú ľudia, ktorí tam dávno nemali byť a nevedia osloviť voličov," povedal politológ. Naopak, výsledok Mariana Kotlebu prekvapením pre Tótha nie je. "Jeho výsledok, ktorý reflektuje názory istej časti obyvateľov a tiež toho, že veľké strany na tento problém nedokážu adekvátne reagovať," vysvetlil Tóth.

Vydrží vláda aspoň rok?

Čo bude vo voľbách, politológ odhadnúť nevie. "Najprv musí vzniknúť vláda, a to je prvý veľký problém, druhým je to, či takáto vláda vydrží aspoň rok," uviedol. Kladie si otázku, či na Slovensku nevznikne podobná situácia ako počas tretej francúzskej republiky, keď sa vlády striedali každý týždeň. "Ak by boli do roka predčasné voľby, bolo by to najlepšie riešenie," uzavrel Tóth.

Veľké hodnotenie volieb: Politológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

politológ Miroslav Kusý

Robert Fico má veľmi obmedzené možnosti na zostavenie vlády, preto určite zváži aj kompromis so stranou Mariána Kotlebu Ľudová strana naše Slovensko. "Bol by to kompromis už za hranou, ale Fico to naznačil," vyjadril sa k neoficiálnym priebežným výsledkom parlamentných volieb politológ Miroslav Kusý.

Dramatická zmena situácie

Podľa neho sa dramaticky mení situácia v možnosti zostaviť čisto pravicovú vládu práve tým, že sa objavil Kotleba. "Smer-SD sa stáva v tomto prípade menším zlom. Dá sa s ním spojiť proti Kotlebovi," povedal Kusý. Snahou politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu, bude určite to, aby sa do novozostavenej vlády v žiadnom prípade Kotleba nedostal. Či to bude prioritou aj pre Smer, je podľa Kusého otázne. "Smer si tiež musí zachovať tvár voči Európe aj vzhľadom na slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie, pretože nie je možné, aby Európu vítala taká vláda, v ktorej bude mať zastúpenie nacistická strana," povedal Kusý.

Názory na konečnú podobu novej vlády sú rôzne. Podľa Kusého si Lipšic vie predstaviť vládu bez Smeru, tá by však pozostávala z viac ako piatich strán. Do úvahy prichádza podľa Kusého aj Kollárova strana Sme rodina, ten sa vyjadril, že bude podporovať pravicovú vládu. "Tieto prehlásenia však treba brať s rezervou. Zmyslom každej politickej strany je dostať sa do vlády a keď príde na krájanie chleba každá z nich bude argumentovať, že im ide o vyšší záujem, a preto musia "prehrýzť svoje ideové výhrady". Takto sa to v politike vždy robilo. Hovorí sa tomu umenie kompromisu," vysvetlil Kusý.

Katastrofa pre Procházku

Volebný výsledok Siete je katastrofou predovšetkým pre lídra strany Radoslava Procházku. "Doplatil na svoje málo charizmatické vystupovanie voči verejnosti. Nie je to typ politika, ktorý získava sympatie ľahko," myslí si Kusý. Procházka sa snažil byť dobrý na všetky strany, tým si značnú časť voličov odpudil. Zrejme aj preto nakoniec SaS a OĽaNO-NOVA dostali takú podporu voličov. Ľudia potrebovali počuť jednoznačné názory a postoje.

Zahraniční Slováci podporili Kotlebu

Kusého príjemne prekvapila účasť zahraničných Slovákov vo voľbách, nemilým prekvapením však bola ich pomerne vysoká podpora Kotlebovej strany Ľudová strana naše Slovensko (5,27 %). Kotleba je typ, ktorý zaujal aj prvovoličov a mladých ľudí. "Radikálne postoje sú pre mladých ľudí najsympatickejšie, nemusia príliš analyzovať. Stačí im silný vodca, ktorý je schopný ukázať im cieľ," uviedol Kusý.

Prepad KDH

Volebný prepad KDH prisudzuje Kusý dlhodobému rozkladu strany. Jednotlivé osobnosti opúšťali stranu a zakladali vlastné alebo odchádzali do politického dôchodku. "Do čela strany sa dostala dosť nevýrazná osobnosť, ktorá nebola schopná nejakým spôsobom získať širšie zázemie. Strana žila z minulosti. Žila na tom, že majú svoju politickú základňu a tá im stačí," dodal Kusý s tým, že takáto základňa sa prirodzene zmenší.

politológ Pavol Hardoš

Hardoš sa vyjadril v statuse na svojom Facebookovm profile, kde píše: "Čo sa stalo? Voliči se rozhodli, že práve prekukli lož, ktorou ich po celé roky kŕmili politici takzvaných systémových strán a ktorých podozrievali z nekalých hier za ich chrbtami. Absolútny nedostatok autenticity, hlboký rozpor medzi tým, akým sa politik javí navonok a akým je vo vnútri, dosiahol istú formálnu dokonalosť, ktorá bola už pre mnohých ľudí neznesiteľná."

Servítku pred ústa si nekladie

Preto mnohí voliči neuverili Ficovi, že to myslí vážne so svojím odporom voči utečencom a dali svoj hlas autentickým fašistom a nacionalistom, za ktorých dnešnú silu nesie Fico veľkú zodpovednosť. Ficov podiel na rozvrate politického systému, deštrukcii autentickej sociálnej demokracie a na radikalizácii spoločnosti je jeho neblahým osobných vkladom do slovenských dejín.

 

THIS:"Čo sa stalo? Voliči se rozhodli, že práve prekukli lož, ktorou ich po celé roky kŕmili politici takzvaných systé...

Posted by Pavol Hardos on 6. marec 2016

 

politológ Grigorij Mesežnikov

Mesežnikov sa pre Rádio Expres vyjadril k povolebnej situácii. "Som v šoku. Slovensko je pred veľmi zložitým obdobím, ako vnútorným, tak aj vonkajším," povedal.

 

Viac o téme: VyjadreniaPolitológoviaVoľy 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu