Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa bude teraz diať na Slovensku ďalej? TOP Scenáre vývoja, ktoré nás čakajú po voľbách!

Dajú dokopy vládu? Zobraziť galériu (7)
Dajú dokopy vládu? (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Chaos, mišmaš, zmätok a neistota. Slováci rozhodli vo voľbách. Ale čo ďalej? Kto nám bude vládnuť? Zatiaľ nie je vôbec nič isté. Práve naopak, situácia je zamotanejšia ako kedykoľvek predtým. Topky sa pozreli na prípadné budúce scenáre, ktoré môžu priniesť Slovensku novú vládu.

Prezident poverí zostavením vlády najsilnejšiu politickú stranu. Ak sa to Ficovi nepodarí, bude hroziť politická kríza. Tá najpravdepodobnejšie vyústi k predčasným voľbám. No teoreticky by mohlo nastať niekoľko možností. Predpovede sme založili na predpoklade, že SAS a Oľano-NOVA nepôjdu za žiadnu cenu so Smerom do vlády. Ostatné pravicové strany to neodmietli. Spolupráca pravice so SNS už taká vylúčená nie je. Inými slovami - Dankova strana by mohla podporiť pravicovú koalíciu.

Čo sa bude teraz
Zobraziť galériu (7)

1. Úradnícka vláda

V súvislosti s úradníckou vládou sa najčastejšie spomína slovenské predsedníctvo v Európskej únii. Vzhľadom na to, že by politici mali záujem prezentovať Slovensko ako stabilnú krajinu, mohli by na túto možnosť kývnuť. Viesť by ju mohol napríklad minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten nie je stranník hoci kandidoval za Smer. Jeho osoba navyše požíva veľkú dôveru ako doma, tak aj v zahraničí.

2. Predčasné voľby

Ako prvý dostane možnosť zostaviť vládu Robert Fico. Ak sa mu to nepodarí, túto možnosť pravdepodobne dostane Richard Sulík. Keď sa ani jemu nepodarí dať dokopy vládnu koalíciu, najpravdepodobnejším scenárom by boli predčasné voľby. Keby sa aj nová vláda podarila zostaviť, musí získať dôveru v parlamente. Keby sa tak nestalo, "nová" vláda podá demisiu do rúk prezidenta a budú nasledovať nové voľby.

Čo sa bude teraz
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

3. Pravicové strany (Most, #Sieť, Sme rodina) s podporou Smeru

Most (11), #Sieť (10) a Sme Rodina (11) by mali dokopy 32 mandátov. Keby sa k nim pridal Smer, spolu by mali 81 mandátov, čo by zaručovalo koalícii pohodlnú väčšinu. Včera však Boris Kollár v RTVS rázne odmietol spoluprácu so Smerom, čiže táto možnosť je veľmi otázna.

4. Pravicové strany (Most, #Sieť, Oľano-Nova, SAS) s podporou SNS

SAS (21), Oľano (19), Most (11) a #Sieť (10) by mali spolu 61 mandátov. Spolu s SNS (15) by koalícia mala 76 hlasov, čo by znamenalo krehkú väčšinu. Táto koalícia by bola poznačená veľkou nestabilitou a hrozil by jej pád prakticky kedykoľvek. Otázny je postoj zmienených pravicových strán k Dankovej SNS.

Čo sa bude teraz
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

5. Smer + SNS s podporou pravice (Most, Sme rodina či #Sieť)

Všetci čakali, že Smer zostaví vládu s národniarmi. Ich výsledky však prepadli a jeden koaličný partner nezaručí Smeru vládu. Mali by spolu totiž iba 64 mandátov. Do úvahy by prichádzala teda ešte jedna strana alebo dve. S Mostom, #Sieťou alebo Kollárom bude mať Smer + SNS stále iba 75 hlasov, čo by nestačilo na to, aby koalícia mohla hladko presadzovať svoj program.

6. Superširoká pravicová koalícia (všetci okrem Smeru)

Sem by patrili všetci okrem Smeru. Teda vrátane Mariana Kotlebu. Spolu by mali 101 hlasov, to by zaručovalo aj ústavnú väčšinu. S Kotlebom si však spoluprácu predstaviť nevie nikto, ani Boris Kollár. Táto možnosť je preto najnepravdepodobnejšia.

Čo sa bude teraz
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PoliticiParlamentStranySlovenskoVOĽBY 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu