Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Diskusia politikov v živom prenose: Lídri si skočili do vlasov, prvá povolebná fraška

volebná diskusia lídrov víťazných politických strán
volebná diskusia lídrov víťazných politických strán (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - I keď išlo o dôležitú diskusiu v zmätočnej situácii, ktorá vznikla po sobotňajších voľbách, miestami relácia vyzeral ako vydarená fraška. Aj takto by sa dal opísať nedeľnajší priamy prenos zo štúdia TV Markíza, ktorá hostila lídrov víťazných politických strán.

Ako prvý v štúdiu stáli Marián Kotleba a Jaroslav Paška, tretí do štúdia už počas primeho prenosu prišiel Robert Kaliňák. Ruku s dvomi prítomnými politikmi si nepodal, aj na opakované opýtanie sa moredátorky relácie Zlatice Puškárovej. Politici sa totiž do priameho prenosu televíziu Markíza nestihli dostaviť na čas. Presúvali sa zo sídla RTVS z Mlynskej doliny, kde boli na úplne prvej povolebnej diskusii. Ako štvrtý dorazil do živého vysielania Béla Bugár so slovami: "Ide ma šľak trafiť," ktoré Puškárová zopakovala s upozornením, že politik je už vo vysielaní. Následne dorazili Richard Sulík s Igorom Matovičom, ktorí si ruky už s prítomnými politikmi podali. Za nimi prišiel Radoslav Procházka a ako posledný Boris Kollár. Diskusia tak konečne mohla začať, zverejnená je aj na webe televízie Markíza.

Kaliňák o zostavení vlády

Robert Kaliňák SMER-SD povedal, že sa pokúsia zostaviť vládu. Uviedol, že voliči dali strane jasný mandát a Roberta Fica chcú vidieť opäť ako premiéra. "Spomedzi všetkých 23 súťažiacich v tejto politickej súťaži dostal najväčší mandát, najväčší počet preferenčných hlasov a strana, ktorú reprezentuje, najväčší počet hlasov... Ak toto nechceme rešpektovať, bolo by s našou demokraciu niečo v neporiadku," vysvetlil Kaliňák a doplnil, že v rokovaniach sa posnažia ponúknuť potenciálnym partnerom skôr splnenie niektorých častí ich volebných programov. Vylúčil úradnícku vládu, podľa neho je to najhoršia alternatíva. "Je tu osem strán, je nevyhnutné pokúsiť sa, aby z nich vznikla nová vláda," zdôraznil podpredseda strany SMER-SD.

O prípadnom zostavovaní vlády hovoril aj predseda SAS Richard Sulík, ktorý sa usiloval zachrániť situáciu, keď do seba skočili Boris Kollár a Igor Matovič.

Matovičova matematika

Igor Matovič predseda OĽaNO-NOVA, si myslí, že SMER-SD voľby "dramaticky prehral". "SMER-SD v týchto voľbách ideologický zápas prehral a je len teraz na schopnosti pravice, ako sa dokáže navzájom dohodnúť na spoločnej vláde," uviedol Matovič a zdôraznil, že v minulých parlamentných voľbách bol pomer SMERU-SD k pravici 60 ku 40, teraz získal necelú tretinu hlasov a pravicové strany dve tretiny. Na tieto slová Kaliňák reagoval: "Táto matematika je zábavná zo strany pána Matoviča."

Matovič ďalej vyrátal, že doterajšie parlamentné strany SaS, OĽaNO-NOVA, Most-Híd a #Sieť získali iba 51 kresiel v parlamente na rozdiel od doterajších 67. "Aj vás voliči ohodnotili, že ste pracovali zle," doložil.

Možná spolupráca

Lídri víťazných pravicových strán sa v relácii vyjadrovali k možnosti vzájomnej spolupráce. Boris Kollár zo Sme rodina opäť vyhlásil, že nemieni byť súčasťou pravicovej vlády, v parlamente ju bude iba podporovať. Dôvodom je to, ako sa k nemu správali pred voľbami. "Od strany Smer-SD sa mi nedostalo ani jednej podpásovky, ale na druhej strane som tieto podpásovky dostal od tu stojacich pravicových politikov," vyčítal im Kollár, na čo predseda Most-Híd Béla Bugár reagoval: "Aspoň vidíte, o čom tu hovorím od začiatku. Ako môže vydržať takáto vláda so 76 poslancami." Napätú situáciu sa pokúšal upokojiť predseda SAS Richar Sulík. "V podstate všetko, čo sa tu teraz kolegovia jemne chytili, sa týka minulosti," obhajoval. Dodal, že ak bude poverený zostavením vlády, spraví všetko pre to, aby vznikla rozumná dohoda. "Keď aj Béla to vníma tak, že to považuje za psiu povinnosť, aby sme v spoločnej zhode realizovali programy, tak snáď to bude možné," doplnil.

Slovo dostal Kotleba

V relácii diskutoval aj predseda extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba.  Kaliňák mu po príchode do štúdia odmietol podať ruku, Sulík s Matovičom to urobili. Kotleba povedal, že pravdepodobne ostanú v opozícii. "My sa ani silou mocou netlačíme ani na jednu stranu, ani na druhú. Máme svoje jasné hodnoty, svoje piliere - národné, kresťanské a sociálne. Myslím si, že či na jednej, alebo druhej strane by tieto piliere utrpeli ťažký debakel," povedal.

Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku treba rešpektovať stav, ktorý nastolili voliči. "My sme pripravení rokovať so všetkými stranami s malými výnimkami, ale to riešenie záleží od toho, s čím prídu strany, ktoré chcú zostaviť vládu, na tieto rokovania," uviedol.

Viac o téme: DiskusiaVíťaziLídriVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu