Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzné vyhlásenie Sulíka iba deň po voľbách: V nemeckej televízii otvoril Pandorinu skrinku!

Richard Sulík v nemeckej televízii. Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík v nemeckej televízii. (Zdroj: Foto: ardmediathek.de)

BERLÍN - Líder strany Sloboda a solidarita je známy svojimi vystúpeniami v nemeckej televízii, pri ktorých vždy dokázal prebrať publikum tým, že si nedával servítku pred ústa a v diskusii s ostatnými politikmi poriadne rozčeril hladinu. Tomuto trendu dostál aj v nedeľu, kedy sa vyjadril tvrdo na adresu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, vyplácania eurofondov aj na margo migračnej krízy. Horná hranica prijímania utečencov je podľa Richarda Sulíka nula, pretože taká je vôľa ľudu.

Diskusia politikov v živom prenose: Lídri si skočili do vlasov, prvá povolebná fraška

Moderátorka televízie ARD Anne Willová si v nedeľu do štúdia v Berlíne okrem Richarda Sulíka pozvala nemeckého ministra spravodlivosti Heiko Maasa, predsedníčku Strany zelených Katrin Göringovú-Eckardtovú, šéfku ľavičiarov Katju Kippingovú a rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, aby diskutovali na tému "Utečenecká kríza pred summitom - Dá sa Európa ešte zachrániť?"

Slováci nechcú utečencov, čas na tvrdé riešenie

Richard Sulík už v úvodných minútach všetkých presvedčil o svojom razantnom postoji, keď sa vyjadril, že najlepšou hornou hranicou prijímania utečencov na Slovensku by bola nula. Odvetou mu bolo vyjadrenie, či považuje za správne, že sa do utečencov na hraniciach strieľa slzným sprejom. "Pokiaľ hrozí skolabovanie hranice, tak sa s tým musí polícia nejako vysporiadať. Na to sú tam tie hranice, aby boli chránené a utečenci majú akceptovať, že tam je hranica a ak to neakceptujú, musí polícia konať. Netreba nikoho zabiť, ale treba použiť isté násilie. Nevravím, že sa musí strieľať...," povedal Sulík.

(Zdroj: Foto: ardmediathek.de)

Najviac jeho slová rozhorčili Katju Kippingovú, ktorá argumentovala, že namiesto o ochrane hraníc sa treba baviť o ochrane ľudí, pretože ak sa uzavrie nejaká hranica, stále tam zostane žiť kopec utečencov, ktorých treba chrániť. "No, a čo keby sme sa porozprávali o ochrane Európanov?" zakontroval Sulík, ktorý sa nenechal vyviesť z miery ani otázkou, ktorú následne dostal, a to pred kým vlastne treba brániť Európanov. "Možno choďte nabudúce do Kolína oslavovať Silvester...," zaklincoval šéf SaS.

Richard Sulík pokračoval v nastúpenom trende aj ďalej, keď vysvetlil, že štáty V4 nebudú súhlasiť s tým, aby odobrali z Turecka utečencov. Argumentoval tým, že pokiaľ to občania nechcú, tak je povinnosťou štátnikov to akceptovať. "A čo keby nechceli EÚ?" „No tak sa spraví referendum a ak si to odsúhlasia, tak to tak bude,“ znela Sulíkova odpoveď.

"Pointa je v tom, že my, teda hlavne Nemecko, chceme Turecku zaplatiť za niečo, čo nevieme sami spraviť, čo je uzatvorenie hranice. V roku 2009 bolo Grécko riešené oficiálnou cestou kvôli tomu, že sa nedrží schengenských dohôd a o pol roka neskôr Európska komisia zistila, že Grécko tieto pravidlá stále neuplatňuje a vtedy sa malo niečo robiť, napríklad vylúčiť Grécko zo Schengenu," povedal Sulík o chybách minulosti.

Nebezpečné eurofondy korumpujú

Moderátorka Anne Willová poukázala aj na to, že Slovensko zo všetkého profituje, ale nevidno žiadnu protislužbu. "Platíme miliardu eur každý rok do EÚ a máme nárok na tri miliardy, ale to sa všetko nevyčerpá. A tieto peniaze k nám priviedli strašne veľa korupcie. To sú peniaze, ktoré v úvodzovkách nikomu nepatria. Pokojne tieto peniaze zrušte, som prvý, kto bude hlasovať za," reagoval Sulík.

"Keď k tomu prirátam, čo sme všetko zaplatili Grécku, šesť rokov zachraňovania Grécka, tak tam už potom nemusíme byť v pluse. A keď ešte odstránite aj poľnohospodárske dotácie, ktoré ničia naše poľnohospodárstvo kvôli tomu, že niektoré krajiny ich dostávajú viacej a naše poľnohospodárstvo potom nie je konkurencieschopné... Pokojne ich odstráňte, alebo ich neodstráňte, ale nevyhrážajte sa tým, keď nechceme prijať utečencov," dodal líder SaS s tým, že ide o prázdnu vyhrážku.

"Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce na jednej strane platiť Turecku za to, aby si chránilo hranice, ale sama si nevie ustrážiť vlastnú," rypol si Sulík, ktorý bol atakovaný zo strany Katrin Göringovej-Eckardtovej, ktorá sa vyjadrila, že keď eurofondy priniesli do jeho krajiny korupciu, tak to musí byť problém jeho krajiny a nie EÚ, ide o ľudí v krajine, ktorí sú skorumpovaní. Takže je to problém vedenia štátu a nie tých peňazí.

(Zdroj: Foto: ardmediathek.de)

"Európa nie je len o zmluvách, ale ide aj o solidaritu," povedala predsedníčka Strany zelených. Jej vyhlásenie však Richard Sulík zmietol zo stola ako nezmysel, pretože jeden z článkov Ženevskej konvencie hovorí, že každá krajina ručí za svoje vlastné záväzky, čo je presný opak solidarity. Európska únia je podľa neho zmluvné spoločenstvo so zmluvami, ktoré sa majú dodržiavať, ale elity ich ohýbajú, ako sa im to hodí.

Voliči sú zo Sulíkových vyhlásení zmätení

Televízna diskusia s Richardom Sulíkom vyvolala mnohé otázky o smerovaní jeho strany a niektorých voličov doslova znechutila. Eugen Korda, redaktor .týždňa, na Facebooku napísal, že ľutuje, že mu dal hlas.

(Zdroj: FB)

Richard Sulík sa dnes v televízii TA3 vyjadril, že ak náhodou dôjde na pretras otázka o eurofondoch, tak ak na to bude príležitosť, tak toto je ich názor. Ale sami túto tému otvárať nebudú. "100% energie budem venovať zostaveniu vlády," dodal.

Viac o téme: Richard Sulík