Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nádej pre migrantov z lode Lifeline stále žije: Pômocť im chcú štyri krajiny EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hermine Poschmann/Mission Lifeline via AP)

VALLETTA - Najmenej štyri krajiny Európskej únie potvrdili, že sú ochotné prijať časť migrantov z lode nemeckej mimovládnej organizácie Mission Lifeline. Loď sa už od štvrtka bezcieľne plaví po Stredozemnom mori s 234 migrantmi na palube a mala by v dohľadnom čase zakotviť na Malte. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na maltskú vládu.

Diplomatické úsilie "vedie k ad hoc dohode o prerozdelení migrantov z lode Lifeline medzi niekoľko členských krajín EÚ ochotných v tejto veci pomôcť," uviedla maltská vláda vo svojom stanovisku. Dodala, že svoju "účasť (na systéme kvót) už potvrdili štyri krajiny EÚ a ďalšie dve túto záležitosť vyhodnocujú". Vládny zdroj pre DPA uviedol, že migrantov z lode Lifeline má prijať Taliansko, Malta, Francúzsko a Portugalsko a že Nemecko, Španielsko a Holandsko zvažujú, či sa k nim pridajú. 

Taliansky premiér Giuseppe Conte v utorok potvrdil, že Taliansko prijme časť migrantov z plavidla Lifeline, ktorá zakotví na Malte, s tým, že o záležitosti telefonicky hovoril s maltským premiérom Josephom Muscatom. Taliansko minulý piatok odmietlo vydať lodi Lifeline povolenie na vplávanie do svojich prístavov a neúspešne žiadalo Maltu, aby loď prijala. Obe krajiny predtým odmietli loď Aquarius, ktorá patrí mimovládnej organizácii SOS Méditerranée a na ktorej palube sa nachádzalo viac ako 600 migrantov. Toto plavidlo napokon zakotvilo v nedeľu v španielskom prístave Valencia.

Viac o téme: MigrantiTalianskoMaltaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu