Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rakúsky kancelár Kurz navrhol zaobchádzanie s utečencami: Existujú aj chytrejšie spôsoby

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

VIEDEŇ - Mimoeurópske záchytné strediská pre migrantov, ktorých zriadenie podporili minulý týždeň lídri členských štátov EÚ, by nemali poskytovať možnosť požiadať o azyl v Európe. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to povedal v pondelok ráno vo vysielaní verejnoprávnej rozhlasovej stanice ORF.

Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra DPA, by bolo prijímanie žiadostí o azyl priamo v takýchto centrách "šialene príťažlivým faktorom". Kurz narážal na dohodu o zriadení "vyloďovacích platforiem" mimo hraníc EÚ, kde majú byť zhromažďovaní migranti zadržaní na mori.

Rakúsky kancelár by považoval za "chytrejšie brať týchto ľudí priamo z krízových oblastí namiesto ich podnecovania k tomu, aby sa vydali na nebezpečnú plavbu cez Stredozemné more". V tejto súvislosti položil zároveň otázku, či "má všetkých 60 miliónov ľudí, ktorí sú celosvetovo na úteku, naozaj automaticky právo požiadať o azyl v Európe".

Eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger v nedeľu oznámil, že Európska komisia začne rokovať s africkými štátmi o tom, či sú pripravené zriadiť spomínané záchytné strediská na svojom území. V rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že zriadenie takýchto zariadení "si vyžaduje partnerskú dohodu s krajinami severnej Afriky, či už ležia priamo v stredomorskej oblasti alebo v regióne Sahelu".

Oettinger nemenoval konkrétne štáty, denník však uviedol, že za najlepších kandidátov Európska komisia považuje Líbyu, Mali, Niger a Nigériu. Rakúsky kancelár Kurz, ktorého krajina práve prebrala rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, sa v sobotu vyjadril, že pre jednotlivé krajiny Únie je dôležité, aby využili svoje kontakty s africkými krajinami s cieľom nájsť riešenie problému s azylantmi. Osobitne spomenul Taliansko a Líbyu, ako aj Španielsko a Maroko.

Viac o téme: MigrantiSebastian KurzZáchytné strediská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu