Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľsko poprelo vyhlásenie Merkelovej: Dohodu o návrate migrantov neuzavreli

(Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

VARŠAVA - Poľsko neuzavrelo žiadnu dohodu o návrate žiadateľov o azyl. Pre agentúru Reuters to v sobotu večer uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Artur Lompart. Reagoval tak na správu agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom - vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

DPA v nej napísala, že Merkelová získala od 14 krajín - vrátane Maďarska, Česka a Poľska - prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli pôvodne zaregistrovaní. "Neexistujú tu žiadne nové dohody týkajúce sa prijímania žiadateľov o azyl z krajín Európskej únie. Potvrdzujeme to, rovnako ako Česká republika a Maďarsko," vyhlásil Lompart. 

Informáciu DPA o takejto dohode medzičasom dementoval i český premiér Andrej Babiš s tým, že "o ničom takom sa nerokovalo". Poprel ju aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý povedal, že ide o bežnú "politickú kačicu". 

V údajnej zamýšľanej dohode nefigurovalo ani Slovensko. Potvrdil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. "Kancelárka Merkelová sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé. Keďže zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa na nás nemohla kancelárka obrátiť, takže to je celé a je to absolútny nezmysel," povedal. 

Merkelová v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov, ktorí ich úrady požiadali o azyl, ale neskôr boli zachytení na nemecko-rakúskych hraniciach.

Viac o téme: Angela MerkelováPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu