Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo vnútra rozhodlo o financovaní azylových projektov: Toto je tá suma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na projekty zamerané na azyl vyčlenilo ministerstvo vnútra 3 181 400 eur. Rezort ako zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí vyhlásilo dve otvorené výzvy na predkladanie žiadostí o grant z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF).

Ako ďalej informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, žiadosti o grant môžu záujemcovia predkladať do 30. júna. Všetky podrobnosti o oboch výzvach nájdu záujemcovia na stránke http://www.minv.sk/?vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-grant. O grant sa môžu uchádzať orgány štátnej správy, samosprávy, ale aj tretí sektor či medzinárodné organizácie, ktoré pôsobia na Slovensku, ale aj vzdelávacie a vedecko-výskumné inštitúcie.

Prvá výzva je zameraná na služby pre žiadateľov o azyl v slovenských azylových zariadeniach so špecifickou pozornosťou na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú osoby so zdravotným postihnutím, tehotné ženy, deti či starí ľudia. "Aktivity ako sociálne a psychologické poradenstvo, zabezpečenie prístupu ku vzdelaniu a iné služby pomôžu žiadateľom o udelenie azylu vyrovnať sa so špecifickou životnou situáciou počas azylového procesu," vysvetlilo ministerstvo vnútra.

Cieľovou skupinou druhej výzvy sú legálni migranti, osoby s udeleným azylom a osoby, ktorým Slovensko poskytlo doplnkovú ochranu. Aktivity ako jazykové vzdelávanie, rekvalifikačné kurzy, poskytovanie právnej pomoci a administratívneho poradenstva majú za cieľ umožniť cieľovej skupine vyrovnať sa so špecifikami našej administratívy a uľahčiť ich integráciu v našej spoločnosti. 

Cieľom fondu je prispievať k účinnému riadeniu migračných tokov a k vykonávaniu, posilňovaniu a rozvoju spoločnej politiky v oblasti azylu, doplnkovej ochrany a dočasnej ochrany a spoločnej prisťahovaleckej politiky pri plnom rešpektovaní práv a zásad zakotvených v Charte základných práv Európskej únie. Ministerstvo vnútra pripraví pre žiadateľov o grant z oboch výziev takisto informačné stretnutia. Tie budú 7. júna o 9:00 a o 10:30 v budove ministerstva na Pribinovej ulici v Bratislave.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraFond pre azylMigráciu a integráciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu