Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Grécky parlament schválil prvý balík reforiem: Tsiprasa zachránila pri hlasovaní opozícia

Grécky parlament Zobraziť galériu (6)
Grécky parlament (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécky parlament dnes schválil prvý balík úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda s medzinárodnými veriteľmi. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Medzi opatreniami sú škrty v gréckych výdavkoch, ako aj zvyšovanie daní. Návrh bol schválený vďaka podpore troch proeurópskych opozičných strán.

Viacerí prominentní členovia vládnej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa hlasovali proti jeho odporúčaniu. Medzi nimi je bývalý minister financií Janis Varufakis a minister energetiky Panagiotis Lafazanis.

Veritelia z eurozóny požadovali v dohode, ktorú sa podarilo uzavrieť tento týždeň, ďalšie škrty. Teraz sa môžu začať rokovania s medzinárodnými veriteľmi o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko. Odporcovia nových opatrení tvrdia, že Grécko už nemôže ďalej škrtať svoje výdavky po šiestich rokoch recesie, počas ktorých došlo v krajine k rastu chudobu a nezamestnanosti.

Minister energetiky odstúpi, ak to od neho bude chcieť premiér 

Grécky minister pre energetiku Panagiotis Lafazanis v noci na dnes vyhlásil, že odstúpi, ak si premiér Alexis Tsipras vyžiada jeho rezignáciu. Lafazanis spolu s ďalšími 37 poslancami vládnej ľavicovej strany Syriza hlasoval v gréckom parlamente proti prijatiu balíka reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda s medzinárodnými veriteľmi. Niektorí sa zdržali.

Panagiotis Lafazanis
Zobraziť galériu (6)
Panagiotis Lafazanis  (Zdroj: SITA)

"Ak bude v ktoromkoľvek okamihu vyžadovaná moja rezignácia, bude premiérovi k dispozícii," povedal minister novinárom. "Sme zákonodarcovia tejto vlády, podporujeme ju z celého srdca. Podporujeme Syrizu vo vláde a podporujeme premiéra," povedal Lafazanis. Podľa vlastných slov neverí, že situácia si vyžiada predčasné voľby.

Premiér Tsipras vyzval poslancov, aby schválili reformy 

Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval parlament, aby podporil balík reforiem požadovaných európskymi partnermi. Poslancom povedal, že neexistuje žiadna alternatíva, hoci on sám s opatreniami nesúhlasí. "Neveríme v ne, ale sme nútení ich prijať," povedal Tsipras poslancom pred hlasovaním o schválení opatrení, ktoré musí Grécko prijať, aby európski partneri súhlasili s rokovaniami o novej niekoľkomiliardovej pôžičke.

Alexis Tsipras a minister
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Premiér povedal, že sa nebude vyhýbať zodpovednosti a bude presadzovať politické a sociálne reformy, ako aj bojovať s korupciou. Zástancovia tvrdej línie vo vládnucej strane Syriza sú proti dohode, ale očakáva sa, že návrh v hlasovaní prejde vďaka podpore proeurópskych opozičných strán.

Francúzsko ako prvé na parlamentnej pôde podporilo tretiu pomoc Grécku 

Francúzsky parlament dnes v Paríži vyjadril podporu tretiemu balíku pomoci pre Grécko. Stalo sa tak veľkou väčšinou hlasov v oboch komorách zákonodarného zboru, čím sa krajina galského kohúta stala prvým z členských štátov únie, ktorý tak učinil. V Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, hlasovalo za 412 poslancov, proti 69 a ďalších 49 sa hlasovania zdržalo.

Manuel Valls
Zobraziť galériu (6)
Manuel Valls  (Zdroj: SITA)

V Senáte, hornej komore zákonodarného zboru, vyjadrilo podporu 260 prítomných, proti bolo 23 senátorov a 60 ďalších sa hlasovania zdržalo. Vo Francúzsku nemá hlasovanie parlamentu v tejto záležitosti záväznosť pre tamojšiu vládu na rozdiel od iných členských štátov únie, napríklad Nemecka, Estónska, Fínska, Lotyšska alebo Rakúska.

Pred parlamentnom v Aténach použila polícia slzotvorný plyn 

Tisíce Grékov sa dnes večer zhromaždili pred sídlom parlamentu v Aténach, aby tam demonštrovali proti prípadnému schváleniu prvých reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi. Protestnú akciu iniciovali grécke komunistické odbory PAME, ako aj rôzne zoskupenia ľavicových radikálov a strany mimoparlamentnej ultraľavice, píše tlačová agentúra DPA. Grécka polícia situáciu monitorovala z obáv pred možnými zrážkami.

Pred parlamentnom v Aténach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tieto obavy sa medzičasom naplnili, pretože v Aténach došlo k prvým zrážkam. Skupina asi 200 anarchistov sa dostala medzi pokojných odporcov úsporných opatrení a z masy demonštrantov hodila viaceré fľaše so zápalnou zmesou na mužov zákona, informovala grécka televízia. Polícia následne zasiahla použijúc slzotvorný plyn.

Nielen v Grécku, ale aj v zahraničí ostro sledované rokovanie gréckych zákonodarcov sa začalo medzičasom s nezanedbateľným oneskorením, pretože šéfka parlamentu Zoi Konstantopulová, ktorá patrí medzi vehementných odporcov dohody z Bruselu, zvolala pred ním ešte rokovanie vedenia parlamentu, informovali grécke elektronické médiá a niektoré svetové agentúry.

Pred parlamentnom v Aténach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Grécky premiér Alexis Tsipras údajne pohrozil poslancom-straníckym kolegom demisiu v prípade, že by dnes v nočných hodinách hlasovali proti úspornému programu. "Ak nemám vašu podporu, potom bude pre mňa ťažké zostať (aj) zajtra premiérom," citujú Tsiprasa zhodne grécke médiá.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu