Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Česi potrestali skorumpovaného politika: Rath dostal osem rokov natvrdo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Bývalý český hajtman David Rath dostal za korupciu a manipuláciu s verejnými zákazkami trest osem a pol roka väzenia. Prepadne aj jeho majetok v hodnote osem miliónov korún. Dnes o tom rozhodol Krajský súd v Prahe, rozsudok je však neprávoplatný; Rath sa hodlá odvolať. Spoluobžalovaná Lucie Novanská dostala trest päť rokov väzenia a pokutu pol milióna korún, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Prepadnutie majetku sa netýka Rathových nehnuteľností. Rath, ktorý na súd neprišiel, v priebehu vyhlasovanie rozsudku napísal SMS Českej televízii, že sa v každom prípade odvolá. "Celé je to exemplárne divadlo, so spravodlivosťou to nemá nič spoločné," uviedol Rath.

Exhajtman chystá o 16.00 h tlačovú konferenciu v Hostiviciach, ktorá sa bude konať pred jeho ordináciou. Sudca Robert Pacovský pred vynesením verdiktu uviedol, že hlavné pojednávanie bude pokračovať aj bez prítomnosti obžalovaných.

Rath, bývalý hajtman, poslanec a exminister zdravotníctva, v súčasnosti lekár, vinu od začiatku odmieta. Kauzu považuje za zmanipulovanú a vytvorenú na politickú objednávku. Jeho obhajkyňa Marcela Ondřejová navrhla súdu, aby ho oslobodil spod obžaloby.

Štátny zástupca Petr Jirát je však iného názoru; Rathovi navrhol trest v dĺžke najmenej deväť rokov a prepadnutie jeho majetku. Na súd neprišla ani niekdajšia administrátorka výberových konaní Novanská. Pre ňu porota navrhla nepodmienečný trest v dĺžke piatich až šiestich rokov. Podľa jej advokátky Barbory Barcalovej Novanská súhlasí s vyhlásením rozsudku v neprítomnosti.

V prípade korupčnej siete bolo obžalovaných celkom 11 osôb, pričom deväť z nich už si vypočulo zatiaľ neprávoplatné rozsudky. Sudca Robert Pacovský najprísnejšie potrestal manželov Kottovcov, ktorých označil za hlavných organizátorov korupcie. Vymeral im tresty v dĺžke sedem a pol roka.

Nad ďalšími obžalovanými vyniesol miernejšie verdikty; od trojročných podmienok až po nepodmienečné tresty v dĺžke päť a pol roka, uzatvára internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Viac o téme: Súd David Rath
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu