Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrabko: Mocnosti chcú viac centralizovať EÚ, Grécko má byť výstrahou

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aktuálna dohoda Grécka so štátmi eurozóny sama osebe v žiadnom prípade nemôže byť riešením gréckych problémov.

„Keby ste sa pýtali hociktorého ekonóma alebo len študentov na ekonomickej škole, povedia, že toto nie je cesta z gréckej krízy, cesta, ako naštartovať grécke hospodárstvo,“ povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„Myslím si, že Grécko má poslúžiť európskym veľmociam ako nástroj na dobudovanie Európskej únie viac k sebe. Grécko má byť výstražný príklad. Je to možný vývoj, ale podľa mňa to inak nemá zmysel,“ dodal. Infraštruktúra Európskej únie, aj eurozóna je podľa neho nedobudovaná a je možné, že najväčšie štáty ako Nemecko a Francúzsko budú mať záujem na väčšej centralizácii v ekonomických otázkach.

„Možno Grécko má byť príkladom, ktorý má ukázať, že národné štáty nevedia samy hospodáriť,“ poznamenal Hrabko. Postup gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý najprv inicioval referendum proti ústupkom Európskej únii, neskôr ich sám ponúkol a s ešte tvrdšou dohodou súhlasil, považuje Hrabko za politickú hru. „Buď sme svedkami vysokej politickej hry na európskej úrovni alebo politického diletantizmu na európskej úrovni,“ povedal s tým, že predsedovi gréckej vlády neostalo nič iné, len dohodu prijať, ak nechcel byť svedkom rozvratu krajiny, ktorú vedie.

Hrabko v diskusii kritizoval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý upozornil na osobné prepojenie medzi predsedom Siete Radoslavom Procházkom a právnikom Petrom Kubíkom. Ten zastupuje firmu s viac ako osemmiliónovou pohľadávkou voči mestu Martin. Primátorom Martina je pritom podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

Skutočnosť, že Procházka bol svedkom na Kubíkovej svadbe by podľa Hrabka nemala byť dôvodom na „konšpiračné teórie“. Zároveň ale dodal, že majiteľom pohľadávky je schránková firma a verejnosť nevie, kto za ňou stojí. „Kto iný ako premiér Robert Fico má možnosť zistiť, či je to čistá hra. Má k dispozícii tajnú službu a všetky mocenské prostriedky,“ poznamenal Hrabko.

Požiadavka Siete, aby parlament legislatívnym opatrením ochránil mesto Martin pred exekúciou podielu vo vodárňach, podľa neho na Slovensku nie je ničím novým. „Nie je štandardné novelizovať zákon kvôli jednému prípadu, ale na Slovensku to bežné je. Spomeňme si na prípad Váhostavu,“ upozornil Hrabko.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu