Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Grécku vypukla koaličná kríza: Tsiprasova dohoda je nemecký puč

Summit o Grécku
Summit o Grécku (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Koaličný partner gréckej ľavicovej strany Syriza odmietol podmienky kompromisnej dohody s veriteľmi. Pravicovo-populistickí Nezávislí Gréci (ANEL) však napriek tomu vyjadrili ochotu zotrvať vo vláde premiéra Alexisa Tsiprasa.

"Dohoda hovorí o garanciách týkajúcich sa verejného majetku v hodnote 50 miliárd eur, o legislatívnych zmenách vrátane konfiškácie domov ... Nemôžeme s tým súhlasiť," vyhlásil líder strany strany ANEL a súčasne minister obrany Panos Kammenos, ktorého citovala agentúra Reuters. 
Kammenos podľa agentúry AP označil dosiahnutú dohodu za "puč" zinscenovaný Nemeckom a ďalšími krajinami. Nezávislí Gréci chcú podľa neho zostať v súčasnej koalícií so Syrizou, ale nevstúpia do prípadnej vlády národnej jednoty. 

Dohoda a z nej vyplývajúce tvrdé úsporné opatrenia a reformy vyvolala nesúhlas aj v radoch premiérovej vlastnej strany. Tsipras bude preto potrebovať podporu poslancov proeurópskej opozície a jednou z možností je aj vytvorenie vlády národnej jednoty. Premiér Tsipras sa vrátil z krízových rokovaní v Bruseli s dohodu, ktorá je oveľa prísnejšie ako úsporné opatrenia, ktoré Gréci odmietli v referende 5. júla. Má pritom len pár dní na to, aby potlačil opozíciu vo vlastnej strane a presadil reformné zákony v parlamente.

Ešte pred tým, ako kompromisná dohoda nadobudla jasnejšie obrysy, ju jeden z gréckych ministrov označil za nerealizovateľnú a predpovedal, že krajinu čakajú v priebehu niekoľkých mesiacov predčasné voľby. 

O balíku pomoci pre Grécko by sa mohlo rokovať štyri týždne

Rokovania o treťom balíku pomoci Grécku potrvajú zrejme štyri týždne. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia eurozóny po stretnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). Rokovania by mohli dostať zelenú v piatok. "Vieme, že čas je pre Grécko kritický, neexistujú však žiadne skratky,“ povedal šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling.

Podľa šéfa Eurogroup Jeroena Dijsselbloema by rokovania mohli trvať skôr štyri týždne ako dva týždne, pričom aj s týmto harmonogramom ho podľa jeho slov "niektorí ľudia nazývajú optimistom“. Eurogroup by mohla mať telekonferenciu v stredu, alebo vo štvrtok po hlasovaní o reformách v gréckom parlamente.

Grécko by podľa Schäubleho mohlo vydávať dlžobné úpisy

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol v diskusii s inými ministrami krajín eurozóny, že Grécko by mohlo vydávať dlžobné úpisy (IOU). Podľa Schäubleho by to bol prostriedok dočasného financovania krajiny. Informovali o tom v utorok nemecké noviny Handelsblatt s odvolaním sa na jedného z účastníkov rozhovorov.

Schäuble uviedol, že Grécko by mohlo použiť IOU na uhradenie niektorých domácich záväzkov. Z informácií denníka Handelsblatt vyplýva, že vydávanie IOU bolo jednou z tém pondelkového zasadnutia ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). 

Lídri členských štátov eurozóny sa v pondelok ráno po celonočných rokovaniach v Bruseli jednomyseľne zhodli na podmienkach, za akých môže Grécko čerpať ďalší úverový program z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), tzv. trvalého eurovalu. Informoval o tom predseda Európskej rady Donald Tusk. "Treba splniť prísne podmienky... Rozhodnutie dáva Grécku šancu na návrat s podporou jeho európskych partnerov," uviedol Tusk.

Grécky parlament schváli zákony potrebné na uvoľnenie ďalšej pomoci

Grécky parlament schváli legislatívu potrebnú na poskytnutie novej finančnej pomoci zo záchranného fondu eurozóny pre Grécko, napriek nesúhlasu niektorých poslancov vládnucej strany Syriza. Uviedol to dnes grécky minister vnútra Nikos Vutsis. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Padne také rozhodnutie, ktoré umožní návrat do normálu," povedal Vutsis novinárom. Podobne aj hovorca parlamentného klubu Syrizy Nikos Filis prisľúbil, že vláda podporu získa.

Premiér Alexis Tsipras čelí odporu z radov poslancov Syrizy, ktorí sú pobúrení jeho "kapituláciou pred európskymi požiadavkami". Tvrdia, že ide o jeden z najtvrdších úsporných programov v histórii eurozóny. Podľa gréckej rozhlasovej stanice SKAI by proti reformám mohlo hlasovať, alebo sa hlasovania zdržať, okolo 40 poslancov Syrizy.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu