Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Euro spadlo na minimum aj napriek dohode s Gréckom: To najťažšie ešte len príde!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Spoločná európska mena dnes oslabila aj napriek dohode o pomoci Grécku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz eura popoludní padol na svoje dnešné minimum 1,1006 USD/EUR, čo je takmer o 1,5 centu menej ako pred oznámením dohody s Gréckom dnes skoro ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1049 (v piatok: 1,1185) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9051 (0,8941) eura.

Euro posilnilo len na krátky čas tesne po oznámení dohody o riešení gréckej dlhovej krízy a jeho kurz sa vyšplhal na dnešné maximum 1,1197 USD/EUR. Dôvodom následného poklesu kurzu sú zrejme pochybnosti o dohode. Podľa expertov sa síce pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny (Grexit) znížila, ďalšie rokovania však zrejme budú ťažké. Keďže rozsiahle reformné opatrenia, ktoré sa vyžadujú od Grécka, ďaleko presahujú to, čo navrhovala grécka vláda, bude ťažké získať súhlas v gréckom parlamente dokonca aj so zapojením opozície, uviedli analytici National-Bank. Hlavný ekonóm Berenberg Bank Holger Schmieding označil dohodu za veľmi krehkú.

Ďalším faktorom oslabenia spoločnej európskej meny je posilňovanie dolára. Dohoda o Grécku totiž zvýšila pravdepodobnosť, že americká centrálna banka (Fed) v dohľadnom čase zvýši úrokové sadzby, uviedli analytici NordLB. "Aj tak sa počítalo s prvou zmenou úrokových sadzieb ešte v tomto roku, teraz je však pre mnohých účastníkov trhu pravdepodobnejší septembrový termín." Šéfka Fedu Janet Yellenová v piatok (10. 7.) výslovne označila Grécko za faktor, na ktorý bude menová rada brať ohľad pri rozhodovaní, či ešte v tomto roku zvýši úrokové sadzby.

Viac o téme: EuroGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu